FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici VW-a počinju štrajk upozorenja

HANOVER, 29. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Oko 4000 radnika Volkswagenastupilo je u petak u jednosatni štrajk kako bi istaknuli svoj zahtjevza većim plaćama, koji je ostao neispunjen nakon petog kruga pregovoraizmeđu njihova sindikata i uprave najvećeg europskog proizvođačaautomobila.
HANOVER, 29. listopada 2004. (Hina/Dpa) - Oko 4000 radnika Volkswagena stupilo je u petak u jednosatni štrajk kako bi istaknuli svoj zahtjev za većim plaćama, koji je ostao neispunjen nakon petog kruga pregovora između njihova sindikata i uprave najvećeg europskog proizvođača automobila.

Rad je obustavljen u tri tvornice u okviru akcije koju je sindikat IG Metall najavio kao niz "štrajkova upozorenja". Novi krug pregovora trebao bi početi u ponedjeljak.

Glavni sindikalni pregovarač Hartmut Meine izjavio je da u razgovorima nije postignut spomena vrijedan napredak budući da VW ne pokazuje znakove ublažavanja stava. "Jako je teško - trenutno ne naziremo rješenje", kazao je Meine.

Pregovarač VW-a Josef-Fidelis Senn kritizirao je IG Metall zbog nespremnosti da pomogne tvrtki da smanji troškove.

VW želi dvogodišnje zamrzavanje plaća, tvrdeći da samo na taj način može zajamčiti radna mjesta. Uprava nastoji u razdoblju do 2011. smanjiti troškove rada za dvije milijarde eura, odnosno za 30 posto kako bi tvrtka ponovno postala konkurentna. Sindikat, pak, ustraje na zahtjevu za povećanjem plaća za 2,2 i 2,7 posto u razdoblju od 26 mjeseci i jamstva o očuvanju radnih mjesta.

IG Metall počeo je štrajk čim su se stvorili uvjeti po zakonu o pregovorima o plaćama. Štrajkovi upozorenja mogli bi uskoro utjecati na više od 103 tisuća radnika u šest VW-ovih tvornica u zapadnom dijelu Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙