FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor predstavila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - U povodu sutrašnjeg Dana borbeprotiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosorpredstavila je danas Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja uobitelji do 2007. godine.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - U povodu sutrašnjeg Dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavila je danas Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji do 2007. godine.

Strategiju je izradila stručna skupina Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i drugih Vladinih tijela te nevladinih udruga koje se bave nasiljem u obitelji.

"Podaci pokazuju da je nasilje u obitelji u porastu i nalažu da se u akciju krene odmah", rekla je Kosor novinarima.

U prva tri mjeseca ove godine broj slučajeva nasilja porastao je za 10 posto, no to može značiti i da se žrtve češće odlučuju prijaviti nasilnika, što je posljedica javnih rasprava o nasilju u obitelji.

Kosor ističe da je kao potpredsjednicu Vlade i ministricu iznimno pogađa što u 36 posto hrvatskih obitelji djeca svjedoče fizičkom zlostavljanju majki, koje provode očevi.

Po podacima MUP-a, lani je policija intervenirala u 55.846 slučajeva nasilja u obitelji, pri čemu je stradalo 58.011 osoba, dok je nasilju svjedočilo 16.197 maloljetnih osoba.

Zbog nasilničkog ponašanja prijavljeno je 24.518 počinitelja.

Nacionalna strategija, koja će biti upućena na usvajanje Vladi, predviđa niz kratkoročnih mjera, ali i dugoročne mjere koje mogu biti dobra osnova za rad svake buduće Vlade.

Među kratkoročnim mjerama su izmjene Zakona o obitelji, razrada odredbi kaznenog zakonodavstva radi bolje kazneno-pravne zaštite članova obitelji, izrada Protokola o postupanju državnih institucija u slučaju nasilja u obitelji itd.

Među dugoročnim mjerama izdvaja se poticanje uklanjanja tradicionalnih stereotipa o nasilju u obitelji, posebno vodeći računa o medijima i školskim programima.

Članica radne skupine Neva Tolle iz Autonomne kuće istaknula je da je nasilje društveno-politički problem jer svaka treća žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja.

"Strategija je važna jer se više ne osjeća jaz između vladinog i nevladinog sektora, no sada je važno nasilje u obitelji pretvoriti iz prekršajnog u kazneno djelo", rekla je Tolle.

Ove je godine prvi puta u državnom proračunu izdvojeno, iako to nije dovoljno, 1,3 milijuna kuna za suzbijanje nasilja u obitelji, dodala je Tolle.

Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin očekuje da novi školski udžbenici, čije promjene najavljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, više neće sadržavati spolne stereotipe kao dosad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙