FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor otvorila 1. Regionalnu konferenciju dječjih SOS linija

ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosorotvorila je danas 1. Regionalnu konferenciju dječjih SOS linijacentralne i istočne Europe.
ZAGREB, 17. studenog 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas 1. Regionalnu konferenciju dječjih SOS linija centralne i istočne Europe.

Trodnevnu konferenciju organizirale su nevladina udruga Hrabri telefon (telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu) i krovne organizacije dječjih SOS linija iz više od 80 zemalja svijeta - Child Helpline International.

O radu dječjih SOS linija u tranzicijskim društvima, koje su često prvi izbor podrške za djecu izloženu nasilju o kojem ne mogu drugačije progovoriti i koju sustav često adekvatno ne štiti, raspravljat će hrvatski i strani stručnjaci i volonteri.

Kosor je upozorila na problem zlostavljanja djece i naglasila punu potporu Vlade u sprječavanju toga zla.

Lani je u Hrvatskoj 30 posto djece bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, a u zagrebačkim školama 20 posto djece bilo je zlostavljano dva do tri puta mjesečno.

U radoblju od 1999. do 2003. počinjeno je nasilje u obitelji u nazočnosti 16.000 djece, a 10.000 djece bilo je žrtva različitih oblika zlostavljanja u obitelji.

Centri za socijalnu skrb zaprimili su 19.338 pismenih obavijesti o nasilju nad djecom u obitelji i zatražena je od njih intervencija.

U prošloj godini bilo je više od 2.000 slučajeva grubog zanemarivanja roditeljske dužnosti, rekla je Kosor.

O problemu nasilja nad djecom treba javno govoriti, a ne šutjeti, istaknula je potpredsjednica Vlade naglasivši da država prepoznaje taj problem i nastoji ga konkretno riješavati.

Vlada je nedavno s UNICEF-om potpisala ugovor o suradnji na projektu borbe protiv nasilja nad djecom, podsjetila je Kosor.

Na konferenciji sudjeluju gosti iz tajništva Child Helpline Internationala i ženevskog Ureda UNICEF-a kao i stručnjaci iz Albanije, Bugarske, Makedonije, Rusije, Ukrajine, Litve i Slovenije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙