FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPLIT: Ministrica Kosor posjetila prihvatilište za beskućnice

SPLIT, 21. studenog 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosorposjetila je večeras u Splitu prihvatilište za beskućnice i žene žrtvezlostavljanja u obitelji, koje je splitska udruga Most otvorila prijegodinu dana.
SPLIT, 21. studenog 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je večeras u Splitu prihvatilište za beskućnice i žene žrtve zlostavljanja u obitelji, koje je splitska udruga Most otvorila prije godinu dana.

Prihvatilište, smješteno u jednom stanu, trenutačno se skrbi o osam štićenica koje su ministricu Kosor upoznale sa svojim životnim pričama.

Upozorile su ju na neučinkovitost pravosuđa i policije što je jedan od glavnih razloga, kako su rekle, što su one kao žrtve, umjesto svojih zlostavljača, završile na ulici.

Ministrica Kosor zahvalila je volonterima udruge Most na velikoj požrtvovnosti u radu sa ženama žrtvama nasilja te je rekla kako će njezino ministarstvo učiniti sve što je potrebno za njihovu resocijalizaciju.

Također je najavila kako će 25. studenoga, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama, predstaviti nacionalnu strategiju s ciljem smanjivanja nasilja u obitelji koje je u odnosu na prošlu godinu u porastu za čak 50 posto.

"Imamo dobre zakone, ali treba ih znati i provoditi, odnosno zaštititi žrtvu, a ne nasilnika", naglasila je ministrica Jadranka Kosor te dodala kako je glavni cilj njezina ministarstva u tom smislu potpora obiteljima.

Također je dodala kako ženama koje dolaze iz uništenih obitelji treba osigurati temeljno ljudsko pravo na dostojanstvo.

Volonteri udruge Most upozorili su ministricu na nedostatak smještaja u prihvatilištu, budući da se trenutačno mogu skrbiti samo o osam štićenica, premda je broj žrtava kojima treba pomoć daleko veći.

U vezi s tim izvijestili su da u Splitu postoji prihvatilište za muškarce beskućnike koje djeluje već četiri godine, a u kojemu je smješteno 16 štićenika. To je prihvatilište osnovano u suradnji s gradom Splitom, županijom te Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi.

Ministrica Kosor prihvatila je stoga prijedlog volontera udruge Most da se razmotri može li se na sličan način, ali i u suradnji s Ministarstvom obitelji, riješiti prostorne probleme prihvatilišta za žene.

Jedna je od realnih mogućnosti proširenje na stan u prizemlju kuće u kojoj je smješteno prihvatilište, a u vlasništvu je grada Splita.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas i Imotski gdje je ispred spomen-obilježja Topana hrvatskim braniteljima s tog područja poginulima u Domovinskom ratu odala počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće.

Također je otvorila i spomen-sobu Imoćanima poginulima u Domovinskom ratu u kojoj su izložene njihove fotografije .

Susrela se s gradskim čelnicima i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata s kojima je razgovarala o rješavanju njihovih problema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙