FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta dionica prate kretanja cijena nafte

NEW YORK, 24. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naameričkim burzama u srijedu pratile su u stopu kretanja cijena nafte,dočekavši kraj poslovanja tek s neznatnim promjenama.
NEW YORK, 24. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim burzama u srijedu pratile su u stopu kretanja cijena nafte, dočekavši kraj poslovanja tek s neznatnim promjenama.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je svega 0,03 posto, na 10.492 boda. Tehnološki Nasdaq, međutim, oslabio je 0,04 posto, na 2.084 boda.

Cijena nafte na njujorškom tržištu po završetku trgovanja bila je 48,94 dolara za barel, 30 centi viša nego dan ranije, no spustila se s 50,25 dolara koliko je dosegnula tijekom dana.

Kako je cijena nafte premašila 50 dolara, tako su na tržištu dionica ponovno ojačale zabrinutosti zbog korporativnih zarada te su cijene dionica pale. No, kako se prema kraju poslovanja cijena nafte spuštala, tako su i cijene dionica blago nadoknadile gubitke.

"Smjerom cijena na tržištu čini se da u potpunosti upravlja cijena sirove nafte", ustvrdio je Tim Ghriskey, iz Solaris Asset Managementa. "Nafta ima značajan utjecaj na povjerenje potrošača i korporativne zarade te osobnu potrošnju. Plaćanje dva dolara premije na cijenu svaki put kad dođete na benzinsku stanicu ograničava drugu potrošnju".

Na dobitku su najviše bile dionice energetskih kompanija, no bile su pogođene proizvođača poluvodiča, nakon što je Credit Suisse First Boston snizio investicijski rejting dionicama Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova. U prosjeku su se cijene dionica čipova spustile 0,7 posto, a Intela tri posto.

Obujam trgovanja poprilično je nizak, budući su, po riječima trgovaca, ulagači ili fizički ili mislima odsutni kako se približava Dan zahvalnosti.

Na europskim burzama cijene dionica također gotovo da se i nisu mijenjale, budući je raspoloženje ulagača bilo pod pritiskom rastućih cijena nafte i skoka eura na rekordno visoku razinu prema dolaru. Londonski Ftse indeks porastao je svega 0,2 posto, na 4.742 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,3 posto, na 4.113 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙