FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagani predah na američkim burzama nakon snažnih dobitaka

NEW YORK, 16. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Značajni dobici nacijenama dionica od početka mjeseca u ponedjeljak su nagnali ulagačena američkim burzama da posustanu u daljnjim kupovinama, dok su nižecijene nafte rezultirale spuštanjem cijena dionica velikih naftnihkompanija.
NEW YORK, 16. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Značajni dobici na cijenama dionica od početka mjeseca u ponedjeljak su nagnali ulagače na američkim burzama da posustanu u daljnjim kupovinama, dok su niže cijene nafte rezultirale spuštanjem cijena dionica velikih naftnih kompanija.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks tek je neznatno ojačao, za 0,11 posto, na 10.550 bodova. Tehnološki Nasdaq skočio je 0,4 posto, na 2.094 boda. Od početka studenoga vrijednost Dow Jonesa porasla je pet posto, a Nasdaqa gotovo šest posto.

"Vrlo je značajno što tržište nije doživjelo korekciju nedavno zabilježenih snažnih dobitaka", ocijenio je Marc Pado, strateg pri Cantor Fitzerald&Co. "Svi očekuju male dobitonosne prodaje, konsolidaciju ili rotaciju kapitala između sektora, no nitko ne želi oštar preokret i gubitak polovine dosad ostvarenih dobitaka na cijeni dionica. A svjedoci smo i snažnog trenda rasta u tehnološkim dionicama".

Snažni poticaj kupovini tehnoloških dionica stigao je iz Microsofta, koji je objavio da će u prosincu isplatiti najveću dividendu u korporativnoj povijesti dosad, tri dolara po dionici odnosno ukupno 32 milijarde dolara. Dionice te najveće svjetske softverske kompanije ojačale su gotovo dva posto, na 27,39 dolara.

Ojačale su i dionice American International Groupa, najvećeg američkog osiguravatelja, i to za tri posto, po objavi da je postigao sporazum s američkim regulatorima oko istrage računovodstvenog skandala povezanog s PNC Financial Services Group. No, dionice naftnih kompanija spustile su se kako cijena nafte nastavlja kliziti. Tako je dionica Exxona potonula 1,7 posto, a Chevrona 2,9 posto.

Na europskim burzama cijene dionica različito su se kretale kako snažan euro pritišće dionice velikih izvoznika, poput francuskog proizvođača vozila Renaulta, dok dobra poslovna izvješća telekom industrije smanjuju strahove ulagača oko zarada. Londonski Ftse indeks tako je ojačao jučer 0,2 posto, na najvišu razinu od lipnja 2002. - 4.803 boda. Frankfurtski DAX istodobno je oslabio 0,2 posto, na 4.134 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙