FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na novim najvišim razinama u 28 mjeseci

LONDON/FRANKFURT, 15. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su dosegnule nove najviše razine u zadnjih 28mjeseci, predvođene globalnim liderom industrije čelika Arcelorom, dokje ulagače na ulaganja u dionice ohrabrilo spuštanje cijena nafte nanajniže razine u zadnjih sedam tjedana.
LONDON/FRANKFURT, 15. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su dosegnule nove najviše razine u zadnjih 28 mjeseci, predvođene globalnim liderom industrije čelika Arcelorom, dok je ulagače na ulaganja u dionice ohrabrilo spuštanje cijena nafte na najniže razine u zadnjih sedam tjedana.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,16 posto, na 4.801 bod. Frankfurtski DAX bio je na dobitku do 0,14 posto, dosegnuvši 4.148 bodova.

"Tržište bilježi daljnji rast indeksa. Gotovinski priljev raste, a iako nije suviše golem, natprosječno je visok", kazao je direktor odjela upravljanja europskim dionicama u investicijskoj banci J.P. Morgan, Nigel Crobby.

Od značajnih dobitnika izdvaja se najveći svjetski proizvođač čelika Arcelor, čije su dionice ojačale za 1,8 posto na rekordno visokih 16,39 eura, po objavi dvostruko veće zarade iz osnovnog poslovanja u trećem tromjesečju u visini 1,09 milijardi eura, zahvaljujući visokim cijenama čelika i koristima koje su proizašle iz spajanja.

Na dobitku su bile i dionice britanskog operatera mobilne telefonije mmO2 u očekivanju dobrih poslovnih rezultata, što bi trebalo pokazati ovotjedno izvješće. Španjolski sustav rezervacije karata Amadeus zabilježio je rast cijena svojih dionica od jedan posto, nakon objave 34,6-postotnog rasta devetomjesečne dobiti, te podizanja procjena cjelogodišnjih rezultata poslovanja.

Ulagači su ubrzano počeli ulagati u dionice po završetku američkih predsjedničkih izbora, i po spuštanju cijena nafte s rekordno visokih razina, dok su ohrabrujuće na njih djelovali i najnoviji gospodarski podaci iz SAD-a, poput broja zaposlenih u listopadu i promet u maloprodaji, dodao je Cobby. Dok god se cijene nafte budu održavale na nižim razinama, kažu analitičari, uzlazni trend na tržištima dionica će se vjerojatno održati.

No, slabu točku za europske dionice i dalje predstavlja jačanje eura, koji je blizu najviše razine u odnosu na dolar, što izvoz iz gospodarstava eurozone čini manje konkurentnim. Dok je dionica najvećeg europskog izvoznika automobila DaimlerChryslera ostala nepromijenjena, dionice ostalih proizvođača toga sektora su ojačale.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je golemih 1,88 posto, dosegnuvši 11.227 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙