FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 24. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Tijekom 2000. od posljedica pušenja u svijetu je umrlo gotovo pet milijuna ljudi, od toga tri puta više muškaraca nego žena, a znanstvenici dovode u vezu razvoj ovisnosti o nikotinu, posebno kod mladih, s postojanjem defektnog gena kod nekih osoba, objavljeno je u srijedu u časopisu Tobacco Control. Prema istraživanju što su ga proveli znanstvenici američkih sveučilišta Harvard i Queensland, većina smrtnih slučajeva prouzročenih posljedicama pušenja pogađa osobe u dobi od 30 do 69 godina života. Ponovno je potvrđeno da je najčešće riječ o kardiovaskularnim bolestima od kojih u razvijenim zemljama godišnje umre više od milijun osoba, a u zemljama u razvoju oko 670.000.

NEW YORK - Tijekom prošle godine u Aziji i istočnoj Europi broj zaraženih HIV-om porastao je 40 do 50 posto, što je vrlo uznemirujuće i morat će se uložiti veliki napori da bi se suzbila zaraza, istaknula je u svom izvješću UN-ova organizacija za borbu protiv AIDS-a. Druga su istraživanja pokazala da u subsaharskoj Africi ima sve više zaraženih žena i djevojaka te da one čine čak 57 posto zaraženih HIV-om. Posebno su ugrožene žene u južnoj Africi. U izvješću o epidemiji AIDS-a koje je UNAIDS objavio uoči dana borbe protiv AIDS-a koji se obilježava 1. prosinca, navodi se da je 2004. u svijetu HIV-om bilo zaraženo ukupno 39,4 milijuna ljudi, što je najviše otkako se epidemija počela širiti prije dva desetljeća. Od AIDS-a je u svijetu tijekom prošle godine umrlo 3,1 milijuna ljudi, ističe se u izvješću. Tijekom 2004. godine zarazilo se 4,9 milijuna ljudi.

WASHINGTON - Znanstvenici koji istražuju fotografije Saturnova mjeseca Titana izvijestili su kako postoji mogućnost da na tom nebeskom tijelu postoje oceani. Radarske snimke pokazuju neke tamne dijelove koji bi mogle ukazivati na postojanje tekućeg metana ili etana. Znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o ugljikovodičnim oceanima i jezerima.

PRAG - Gepardu u zatočeništvu, po prvi puta na svijetu, u ponedjeljak je operacijom ugrađen umjetni kuk kako bi se ublažila urođena malformacija, priopćio je češki zoološki vrt u gradu Usti nad Labem, na sjeverozapadu zemlje. Dvogodišnja ženka geparda, po imenu Jane, uspješno je operirana na kirurškom odjelu opće bolnice u tom gradu. Veterinar zoološkog vrta Vaclav Pozivil izjavio je da bi Jane bez operacije postupno izgubila svu pokretljivost i morali bi je eutanizirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙