FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

AMSTERDAM - Više od 40 posto svih ptičjih vrsta u Europi ugroženo je, a neke od njih bi, zbog klimatskih promjena i intenzivne poljoprivrede, mogle izumrijeti u skorije vrijeme, upozorili su u ponedjeljak znanstvenici. Broj ptičjih vrsta, poput vrabaca, čvoraka i ptica pjevica alarmantno pada, kaže se u izvješću BirdLife International. U izvješću objavljenom uoči europske konferencije o biološkoj raznolikosti koja kasnije poslijepodne počinje u Nizozemskoj, navodi se da je u Europi ugroženo 226 ptičjih vrsta, ili 43 posto cjelokupne ptičje populacije. Znanstvenici upozoravaju da su ptice izvrsni indikatori stanja okoliša te da pad njihove brojčanosti predstavlja jasan znak da je europski kontinent "lošeg zdravlja".

MOSKVA - Ruska pokusna raketa nove generacije Sojuz-2 uspješno je lansirana u ponedjeljak navečer iz kozmodroma Pleseck na sjeveru Rusije, izvijestio je ruski svemirski centar, a prenose ruske novinske agencije. Raketa je lansirana u 21,30 sati (18,30 po GMT-u), a osam minuta kasnije u Zemljinu orbitu je izbacila umanjeni model satelita koji bi kasnije trebao pasti u Tihi ocean. Sojuz-2 treba zamijeniti glasovite i pouzdane, ali zastarjele rakete Sojuz i Molnija-M. Ruski dužnosnici ranije su rekli da će se raketa koristiti za postavljanje vojnih satelita u orbitu, ali ako se pokaže uspješnom, trebala bi se koristiti i za komercijalne i znanstvene svrhe.

MONTREAL - Šest međunarodnih organizacija autohtonih naroda pozvale su međunarodnu zajednicu da čim prije poduzme mjere za suzbijanje nedvojbenog zagrijavanja Arktika, pošto je u ponedjeljak objavljeno znanstveno izvješće kojim se upozorava na štetnost stakleničkih plinova. Te organizacije ističu da više nema nikakve sumnje da je promjena klime zahvatila Arktik i da utječe na život starosjedilačkih naroda", prijeteći "njihovoj kulturi i njihovu načinu života. Prema izvješću pripremljenom za sjednicu Arktičkog vijeća, temperature na tom području rastu dvostruko brže nego u ostatku svijeta, što bi do konca stoljeća moglo dovesti do potpunog otapljanja leda i do bitne promjene u bioraznolikosti.

LJUBLJANA - Udruga za zaštitu autorskih prava američke filmske industrije mogla bi dovesti u pitanje postojanje popularne slovenske interne stranice na kojemu se mogu dobiti piratske kopije softverskih programa, glazbe, ali i najnovijih filmskih hitova. Stranica Suprnova.org koju je pokrenuo slovenski tinejdžer s nadimkom "slonić" (slonček) došao je u 22 mjeseca djelovanja do rekorda od 420.000 posjeta dnevno, no sada mu prijete američki lovci na piratske programe koji štite interese filmske industrije i upozoravaju da proučavaju je li i samo djelovanje takvog sitea ilegalno, piše slovenski poslovni dnevnik "Finance". Suprnova za razliku od većih kršitelja u svijetu ne traži niti registraciju korisnika, no iako prikupljene filmske kopije ne arhivira neki pravnici ocjenjuju da već i svojim postojanjem krši zakone o zaštiti autorskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙