FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LUBIA - Razbiti kompjutor, smrviti mobitel, rasparati šefovu sliku - nove su tehnike za ublažavanje stresa koje je nudi smetlište u španjolskom mjestu Lubia. Za 40 eura iscrpljeni Španjolci mogu liječiti frustracije koje u suvremenom životu uzrokuju automobili, računala, telefoni i šefovi. Smetlište u Lubiji, 160 km sjeveroistočno od Madrida, osiguralo je čekiće, kacige, kombinezone, zaštitne naočale i heavy metal glazbu za seanse "razorne terapije" koju organizira skupina StopStress. "Neki čak donesu šefovu sliku i stave je na automobil prije nego što ga počnu razbijati", rekao je suosnivač StopStressa Jorge Arribas. Premda za razbijanje aparata imaju na raspolaganju dva sata, dosad još nitko nije uspio iskaljivati bijes duže od 30 minuta, kažu organizatori.

NEW YORK - Gotovo svaki četvrti Amerikanac ulazi u zrakoplov nadajući se da će kraj njega sjesti njegova buduća ljubav, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak. Anketa je pokazala da 28 posto putnika let doživljava kao priliku za sklapanje prijateljstva, 24 posto nada se da će upoznati novu ljubav, a 14 posto nada se dobrom poslovnom poznanstvu. S druge strane, mnogi su razradili tehniku izbjegavanja dosadnjakovića: 49 posto čita, 41 posto stavlja slušalice, a 10 posto zamoli suputnika da ga pusti na miru. Na pitanje pokraj kojega bi voditelja talk-showa rado sjedili, 30 posto je odgovorilo da bi to bila Oprah Winfrey, a za njom je slijedio Jay Leno kojega bi izabralo 14 posto ispitanika. Osnivač Microsofta Bill Gates na vrhu je popisa poslovnjaka kraj kojih bi sjedili ispitanici (njih 17 posto), a za njim slijede Martha Stewart i Alan Greenspan.

AMSTERDAM - Odlazak u crkvu pomaže duši ali vjerojatno ne i plućima, pokazuje istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu koji su otkrili da paljenje svijeća i tamjana u crkvi može ispuštati opasne razine potencijalno kancerogenih čestica. Autor studije Theo de Kok kazao je da su nakon cijelog dana paljenja svijeća te razine 20 puta veće od limita za čestice PM10 dopuštenog u Europskoj uniji, ustanovljeno je u bazilici u Maastrichu. Dodao je da je izloženost tim česticama razlog za zabrinutost, ali ne toliko za vjernike koliko za svećenike, zborove i druge ljude koji rade u crkvi.

ZAGREB/LONDON - Sastojak čokolade mogao bi biti bolji lijek protiv kašlja od tradicionalnih lijekova, pokazala je nova studija. I ne samo to, britanski istraživači pokazali su da sastojak kakaa nema nuspojave koje uzrokuju uobičajeni lijekovi protiv upornoga kašlja, piše New Scientist. Ipak, znanstvenici upozoravaju da bi pacijenti ipak morali porazgovarati s liječnikom prije nego što počnu liječiti kašalj čokoladom, koliko god to bilo privlačno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙