FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

mlijeko smanjuje opasnost od moždanog i srčanog udara

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Ljubitelji mlijeka bit ćezadovoljni najnovijim rezultatima svjetskih istraživanja koja pokazujuda dnevno pijenje mlijeka smanjuje opasnost od moždanog i srčanogudara.
ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) - Ljubitelji mlijeka bit će zadovoljni najnovijim rezultatima svjetskih istraživanja koja pokazuju da dnevno pijenje mlijeka smanjuje opasnost od moždanog i srčanog udara.

Naime, po podatcima istraživanja prof. Petera Elwooda sa Sveučilišta u Walesu i Medicinskog fakulteta u Cardiffu u Velikoj Britaniji, u kojima je sudjelovalo 400.000 ispitanika u dobi od osam do 28 godina, koji su uzimali mlijeko normalne masnoće, vidljivo je smanjenje opasnosti od kardiovaskularnih bolesti. U ispitanika koji su pili više mlijeka k opasnost od moždanog i srčanog udara manja je za 16 posto.

Ta istraživanja su dodatak dosadašnjim podatcima koji podupiru zaštitni utjecaj mliječnih proizvoda na srčani i žilni sustav.

O tim i drugim podatcima istraživanja izvijestila je dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jasmina Havranek koja sa 750 izaslanika iz cijelog svijeta sudjeluje na Svjetskom mljekarskom sastanku od 19. do 26. studenoga u Melbourneu.

Havranek je izvijestila i da istraživanja jedinice za klinička istraživanja CSIRO iz Adelaidea u Australiji potvrđuju da dva-tri mliječna obroka pomažu dijetama pri smanjenju tjelesne težine, odnosno njezinu regulaciju.

Tako, primjerice, pretile osobe, koje su povećale unos mlijeka niže masnoće, povećale su i zaštitu od metaboličkog sindroma, ponajviše kardiovaskularnih rizika i povišena tlaka, vjerojatno zbog povećane količine kalcija, magnezija i kalija koji su usko povezani s krvnim tlakom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙