FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lura pokreće projekt izgradnje velikih suvremenih štala

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Prehrambena industrija Lurapokrenula je projekt izgradnje velikih suvremenih štala koji predviđa,kako su objavili, izgradnju do 800 štala u razdoblju do kraja 2008.godine.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Prehrambena industrija Lura pokrenula je projekt izgradnje velikih suvremenih štala koji predviđa, kako su objavili, izgradnju do 800 štala u razdoblju do kraja 2008. godine.

Izgradnja prvih štala očekuje se u proljeće iduće godine, a za realizaciju projekta Lura je do sada kod banaka dogovorila ukupna sredstva do 50 milijuna eura.

Prosječna cijena izgradnje jednog štalskog objekta kapaciteta od 40 krava uključujući muznu opremu te nabavku 25 junica iznosila bi oko milijun kuna, pojasnili su iz Lure.

Također su naveli kako su za financiranje projekta dogovorili povoljne uvjete kod četiri banke, s rokovima otplate do deset godina i počekom otplate do dvije godine, između kojih će se moći odlučiti kooperant.

Dogovoreni su i povoljni instrumenti osiguranja pa prvi put kao osiguranje za vraćanje kredita kooperant prilaže hipoteku na novoizgrađeni objekt čija vrijednost može biti i manja od iznosa kredita. Kredit bi se otplaćivao putem prihoda od otkupljenog mlijeka, čime je kooperantima zagarantiran plasman proizvedene sirovine. Kooperanti također očekuju korištenje poticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u visini do 25 posto od iznosa kredita / leasinga (ili maximalno 250.000 kn u jednoj kalendarskoj godini), čime će smanjiti svoje kreditno opterećenje.

Izgradnja suvremenih štala, kako su istaknuli u Luri, sveobuhvatan je projekt kojim Lura svojim kooperantima osigurava potpunu stručnu i financijsku podršku uključujući izradu studije isplativosti, podršku pri prikupljanju potrebne dokumentacije, projektiranje štale i njezinu izgradnju, pribavljanje financijskih sredstava, atraktivne ponude među najboljim dobavljačima objekata i opreme, te nabavku junica i repromaterijala. Osim toga, Lura svojim kooperantima garantira otkup mlijeka.

Također naglašavaju kako je projekt važan jer omogućava daljnji razvoj domaće proizvodnje i njezin opstanak u uvjetima koji će nastupiti s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Današnja primarna proizvodnja mlijeka iznosi oko 600 milijuna litara godišnje te ne zadovoljava domaće potrebe, a procjenjuje se da bi do 2008. godine, kada se očekuje pristup Hrvatske EU, za zadovoljenje potrošnje iz domaćih izvora Hrvatska trebala doseći godišnju proizvodnju od 1,1 milijardi litara.

Takvu proizvodnju, pojasnili su u Luri, moguće je ostvariti jedino uz specijalizaciju domaće proizvodnje mlijeka te razvoj velikih gospodarstva, što ovaj projekt omogućava.

Mišljenja su i da je za osiguranje ciljane kvote mlijeka, nužno već danas pokrenuti ovakve projekte jer će u suprotnom ovisiti o uvozu mlijeka.

U projekt su uključeni Lurini kooperanti s najvećim potencijalom rasta koji danas u prosjeku imaju 16 krava s godišnjom proizvodnjom od 3.900 litara po kravi. Nakon realizacije projekta ova gospodarstva u prosjeku bi imala 46 krava minimalne godišnje proizvodnje od 6.000 litara po kravi, istaknuli su u Luri.

Projekt izgradnje velikih suvremenih štala Lura j krajem prošlog tjedna prezentirala na svojim lokacijama u Zagrebu i Bjelovaru, gdje se okupilo preko sto Lurinih kooperanata zainteresiranih za izgradnju ovakvih štala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙