FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdenka znatno smanjila gubitak

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Prerađivač mlijeka i proizvođačsira, tvrtka Zdenka iz Velikih Zdenaca, u prvih je devet mjeseciposlovala s gubitkom od 22,6 milijuna kuna, što je znatno, za 60,28posto manji gubitak nego u isto vrijeme lani, kada je gubitak tvrtkeiznosio 56,93 milijuna kuna.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Prerađivač mlijeka i proizvođač sira, tvrtka Zdenka iz Velikih Zdenaca, u prvih je devet mjeseci poslovala s gubitkom od 22,6 milijuna kuna, što je znatno, za 60,28 posto manji gubitak nego u isto vrijeme lani, kada je gubitak tvrtke iznosio 56,93 milijuna kuna.

U financijskom izvješću te tvrtke koje prenosi Zagrebačka burza navodi se i da su ukupni prihodi Zdenke u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni za 4,74 posto, na 61,53 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje u zemlji porasli su za znatnih 26,16 posto, na 45,34 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu smanjeni za više od trećine ili 33,89 posto sa 16,04 milijuna kuna na 10,60 milijuna kuna.

Ukupni rashodi tvrtke smanjeni su 30,76 posto, na 84,14 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine.

Uprava tvrtke u pojašnjenju kaže da je, usprkos manjem prihodu i većim rashodima od lanjskih za osnovnu sirovinu (mlijeko), rezultat poslovanja bolji, a razlog tomu je manji iznos knjiženih kamata nego što je to bilo lani, te zbog tečajnih razlika. Međutim, likvidnost tvrtke, izražena kao omjer imovine i obveza, slabija je jer su povećane obveze matičnog društva za PDV, mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ističu da su im prihodi od prodaje u inozemstvu značajno zaostaju od prošlogodišnjih i napominju da je od polovine ožujka i cijeli travanj bila na snazi zabrana izvoza u Bosnu i Hercegovinu, a da sada ne mogu izvoziti u Sloveniju.

Troškovi mlijeka veći su za 3,5 milijuna kuna u odnosu na lanjske, jer je otkupljena veća količina kvalitetnijeg mlijeka.

Uprava tvrtke pokrenula je postupke sklapanja nagodbi s vjerovnicima koji imaju pravomoćna sudska rješenja za provođenje ovrhe, kao i postupak zamjene upisa fiducijarnog vlasništva upisom hipoteke za obveze prema Glumina banci u stečaju, kaže se u pojašnjenju tvrtke.

Napominju da je u lipnju ove godine imenovana nova uprava, dok je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) raspisao natječaj za izbor kriznog menadžmenta, postavljenog krajem rujna. Planira se da će oni dati prijedlog konsolidacije društva najkasnije do kraja ove godine.

Najveći dioničar u Zdenki je Ured za državnu imovinu sa 30,01 posto dionica, a slijedi ga HFP sa 22,11 posto dionica, te Hrvatsko mirovinsko osiguranje sa 10,84 posto dionica tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙