FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan Teološkoga fakulteta "Matije Vlačića Ilirika"

ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - U Evangeličkoj crkvi u Zagrebu danasje obilježen Dan Teološkog fakulteta "Matije Vlačića Ilirika" s pravomjavnosti i Dan reformacije, a tom je prigodom promaknuto i devetdiplomanata toga fakulteta.
ZAGREB, 4. studenog 2004. (Hina) - U Evangeličkoj crkvi u Zagrebu danas je obilježen Dan Teološkog fakulteta "Matije Vlačića Ilirika" s pravom javnosti i Dan reformacije, a tom je prigodom promaknuto i devet diplomanata toga fakulteta.

Dekan Vitomir Belaj rekao je, kako javlja Ika, da je nadnevak proslave Dana Fakulteta odabran da bude blizu Dana reformacije, jer je Fakultet počeo djelovati na Dan reformacije, 31. listopada 1976.

Napomenuo je da Fakultet u bivšoj državi nije imao pravo javnosti pa tako diplome nisu bile priznate, a studenti su bili bez ikakvih prava. Od svibnja 2001. Fakultet ima dopusnicu za početak obavljanja djelatnosti kao Visoko vjersko učilište s pravom javnosti, a nadam se da će uskoro ući i u sveučilišnu zajednicu, dodao je.

Tajnik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog Jure Zečević uputio je u povodu Dana reformacije poruku Branku Beriću, predstavniku Evangeličke crkve u Hrvatskoj, koju je danas prenijela Ika.

Zečević u poruci izražava iskrenu želju da zajednički kršćanski temelji Katoličke crkve te crkava reformacije i reformacijske baštine "budu polazište u oblikovanju međusobnih odnosa i zajedničkom oplemenjivanju hrvatskog, europskog i globalnog društva spasonosnim čovjekoljubljem i bogoljubljem Evanđelja".

Također se izražava želju da u sadašnjoj "ekumenskoj eri" Dan reformacije ne bude, ni za katolike ni za protestante, poglavito dan sjećanja na povijesne prijepore i podjele, nego da i katolicima i protestantima bude istinski "dan reforme", kako bi, kako napominje, učinkovitim koracima "napredovali prema punom kršćanskom jedinstvu".

Dekret o ekumenizmu Drugoga vatikanskog sabora, prije 40 godina, uputio je na brojne mogućnosti suradnje između katolika i protestanata.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙