FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. prosinca novi sustav kontrole stočarskih proizvoda

ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Do 1. prosinca ove godine sveklaonice u Hrvatskoj, njih 215, dužne su uvesti novi sustav kontrolestočarskih proizvoda, čime će se uvesti red na tom tržištu,izviješćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva.
ZAGREB, 22. studenog 2004. (Hina) - Do 1. prosinca ove godine sve klaonice u Hrvatskoj, njih 215, dužne su uvesti novi sustav kontrole stočarskih proizvoda, čime će se uvesti red na tom tržištu, izviješćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Dosadašnji sustav kontrole stočarskih proizvoda mijenja se zbog potreba domaćeg stočarstva i potrošača, kao i potrebe usklađivanja sa zahtjevima Europske unije (EU).

Možda trenutno i najvažniji problem koji se rješava novim sustavom je eliminiranje sivog tržišta, napominju iz Ministarstva.

Novi sustav kontrole konkretno znači da nakon 1. prosinca iz klaonica na tržište mogu izlaziti samo trupovi i polovice ocijenjeni i označeni prema novom Pravilniku o kakvoći goveđih trupova i polovica na liniji za klanje, koji je stupio na snagu 1. rujna.

Prema tom pravilniku na prodajnim mjestima u mesnicama na konfekcionirano meso će se uvesti markice (zapakirano u velikim trgovačkim centrima, kao i manjim komadima u mesnicama) kako bi krajnji potrošač imao mogućnost provjere podrijetla kupljenoga mesa.

Sve što bude na tržištu mimo ovih pravila strogo će se sankcionirati (npr. mjere zatvaranja bilo klaonice ili prodajnog mjesta-mesnice i trgovine) odredbama Zakona o stočarstvu i Zakona o hrani, naglašavaju iz Ministarstva.

Kupac će na računu kojega dobije za kupljeno meso imati uvid u porijeklo mesa, odnosno podatke poput vlasnika ili uzgajatelja stoke, podatke o starosti životinje itd.

Iz Ministarstva ističu kako će se novim sustavom uspostaviti i kontrola na tržištu kada je u pitanju promet stokom.

Ovaj sustav, kako napominju, jedan je od stupova uspostavljanja sljedivosti proizvoda goveđeg mesa na tržištu, a osnovnu bazu podataka čini jedinstveni sustav odnosno registar domaćih životinja iz kojega se crpe svi podaci potrebni za uvođenjem reda na tržištu.

Naime, klaonice imaju program za unos prispjelih podataka i odgovorne su za njihovo upisivanje. Klaonice su dužne tražene podatke dostaviti Hrvatskom stočarskom centru.

Odobrenje za klanje u Hrvatskoj ima 215 klaonica od kojih njih 89 trenutačno dostavlja podatke.

Prilikom dolaska goveda u klaonicu odgovorni djelatnik klaonice na temelju popratne dokumentacije prije svega svjedodžbe o zdravstvenom stanju i putnog lista kojega odobrava veterinar upisuje u program tražene podatke o prispjelim govedima.

Temeljem dobivenih podataka, klasifikator utvrđuje identitet, kakvoću i klasifikaciju obrađenih trupova, te ih obilježava propisanim naljepnicama sa svim relevantnim podacima o porijeklu obrađene životinje.

Nakon toga klasifikator šalje podatke (elektroničkim putem) u Hrvatski stočarski centar, ali i vlasniku životinje.

Ovim načinom razmjene podataka i njihovim ažuriranjem moguće je istoga dana utvrditi točan broj zaklanih životinja, količinu mesa po pojedinoj klaonici te kakvoću, koja čini osnovu za planiranje proizvodnje kako uzgajivačima tako i klaonicama i industriji.

Izravno iz klaonica podatke o broju zaklane stoke te količini dobivenog mesa slat će se elektroničkim putem u Poreznu upravu kako bi istovremeno bio i tamo evidentiran promet zbog naplate PDV-a.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙