FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o izvozu prehrambenih proizvoda

ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Za hrvatsku poljoprivredu izuzetnoje važno stvoriti uvjete za povećanje izvoza poljoprivrednih iprehrambenih proizvoda, a jedan od ciljeva poljoprivredne politike jepoticati proizvodnju onih proizvoda koji su konkurentni na europskom isvjetskom tržištu.
ZAGREB, 29. listopada 2004. (Hina) - Za hrvatsku poljoprivredu izuzetno je važno stvoriti uvjete za povećanje izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a jedan od ciljeva poljoprivredne politike je poticati proizvodnju onih proizvoda koji su konkurentni na europskom i svjetskom tržištu.

Istaknuo je to ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković na okruglom stolu pod nazivom "Izvoz prehrambenih proizvoda" koji je organizirala Udruga hrvatskih izvoznika.

Kao primjere proizvoda koji imaju izvozni potencijal Čobanković je naveo slavonski kulen, dalmatinski pršut, zagorskog purana, otočku janjetinu te vina Dingač i Plavac, a veliku šansu, kazao je, Hrvatska ima i u ekološkoj poljoprivredi.

Čobanković je podsjetio kako je sticanjem statusa zemlje kandidata za priključenje Europskoj uniji (EU) Hrvatska dobila mogućnost korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova. To bi, dodao je, moglo doprinijeti povećanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Ministar drži i kako će u ovoj godini biti zabilježen uzlazni trend izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a u 2005. godini, kako je rekao, izvoz bi mogao porasti 25 do 30 posto u odnosu na ovu godinu.

Prema riječima direktora Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) Stipana Bilića, najveći problem za izvoz naših proizvoda je što nemamo dovoljno proizvoda i to što su domaći proizvodi preskupi.

Rješenje vidi u jeftinoj proizvodnji jer kako je kazao "samo jeftina proizvodnja osigurava izvoz", odnosno konkurentna poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija preduvjeti su izvoza.

Iznoseći podatke o uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda direktorica Sektora prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Božica Marković istaknula je kako se procjenjuje da će ove godine uvoz prehrambenih proizvoda dosegnuti 1,4 milijarde američkih dolara.

Posebno pritom, kazala je, zabrinjava podatak o sve većem uvozu prehrambenih finalnih proizvoda, a riječ je o proizvodima koji su puno lošije kvalitete od domaćih. Posebice se to odnosi na konditorske proizvode.

U prvih osam mjeseci ove godine uvoz prehrambenih proizvoda povećan je 17,4 posto, na 672,6 milijuna dolara, a izvoz je smanjen za 4,3 posto, na 304 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙