FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O razvoju voćarstva, poljoprivrede i govedarstva u Pakracu

PAKRAC, , 16. studenog 2004. (Hina) - U okviru projekta "Savjetničkasuradnja na području poljoprivrede i šumarstva", koji su prije dvijegodine započeli Vlada Štajerske i Grad Pakrac, danas su predstavniciGrada, Poduzetničkog centra i Poljoprivredne zadruge Voćko,razgovarali s pomoćnikom mnistra poljoprivrede, šumarstva i vodnogagospodarstva Stjepanom Mikolčićem, te direktorom Zemaljske komore zapoljoprivredu i šumarstvo Štajerske Heinzom Kopetzom.
PAKRAC, , 16. studenog 2004. (Hina) - U okviru projekta "Savjetnička suradnja na području poljoprivrede i šumarstva", koji su prije dvije godine započeli Vlada Štajerske i Grad Pakrac, danas su predstavnici Grada, Poduzetničkog centra i Poljoprivredne zadruge Voćko, razgovarali s pomoćnikom mnistra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Stjepanom Mikolčićem, te direktorom Zemaljske komore za poljoprivredu i šumarstvo Štajerske Heinzom Kopetzom.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivede pruža punu podršku projektu kojim je u prvoj fazi predviđen razvoj voćarstva, u prvom redu sadnje jabuka na površini 300 hektara, što će potpomoći austrijska tvrtka Steirerfrucht, zainteresirana za podizanje voćnjaka, ali i za kompletan otkup i plasman na austrijsko tržište.

Ujedno su predstavljena i dva nova poljoprivredna projekta - razvoja voćarstva te govedarstva, za što su gosti iz Austrije pokazali zanimanje, nudeći i svoju pomoć.

Govoreći o razvoju voćarstva, Mikolčić je među ostalim istaknuo da se Hrvatska sprema do 2007. godine povećati površine pod vinogradima za 13.000 hektara, voćnjacima za 15.000 hektara, te maslinike za 5.500 hektara.

Taj posao će pratiti i poticajna sredstva koja će u apsolutnom iznosu dosezati 50 posto od potrebnoga novca za podizanje hektara vinove loze, voćnjaka ili maslinika.

Najnovijim projektom u govedarstvu završenim prije desetak dana, želi se, uz smanjenje sadašnjih sto tisuća proizvođača mlijeka, povećati proizvodnja po farmi i po grlu.

To će se, po riječima Mikolčića, postići gradnjom 1200 modernih farmi, u kojima će biti smješteno 50 grla s proizvodnjom 6000 litara mlijeka po grlu. Osim toga, kaže, obnovit će se i 6000 postojećih farmi, u kojima će biti smješteno 15 do 20 grla.

Za realizaciju cijelog projekta osigurana su kreditna sredstva, a poljoprivrednici mogu računati na kredite s rokom otplate od deset godina, s pet posto kamata i sa dvije godine počeka otplate.

Kao najveću olakšicu Mikolčić je izdvojio da će, odluče li se za podizanje ili obnovu farmi, poljoprivrednici dobiti nepovratna poticajna sredstva od 25 posto, do najviše 500.000 kuna od vrijednosti projekta, čime će u potpunosti biti anulirane kamate.

I Grad Pakrac je poljoprivrednicima namijenio nepovratna poticajna sredstva, kazao je gradonačelnik Davor Huška, dodajući da je u ovoj godini iz proračuna za tu svrhu osigurano 500.000 kuna te da će iduće godine poljoprivrednicima biti namijenjeno milijun kuna poticajnih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙