FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečanost o 100. obljetnici HSS-a

SISAK, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS)večeras je prigodnom svečanošću u Sisku obilježila 100. obljetnicuosnutka i političkog djelovanja, utemeljena na političkom naukuosnivača stranke i povijesnih vođa i učitelja hrvatskog narodaStjepana i Antuna Radića.
SISAK, 19. studenog 2004. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) večeras je prigodnom svečanošću u Sisku obilježila 100. obljetnicu osnutka i političkog djelovanja, utemeljena na političkom nauku osnivača stranke i povijesnih vođa i učitelja hrvatskog naroda Stjepana i Antuna Radića.

Osnivači i vođe HSS-a i hrvatskog naroda na početku 20. stoljeća braća Stjepan i Antun Radić rođeni su u Trebarjevu Desnom kod Siska, a Hrvatska pučka seljačka stranka utemeljena je 22. prosinca 1904. u Hrastovici kod Petrinje.

Obilježbu 100. obljetnice organizirao je Odbor sisačke Gradske organizacije HSS-a, a o povijesnoj ulozi HSS-a u borbi za nacionalne interese i prava hrvatskog naroda govorili su Vladimir Rajković, član stranke od 1940., jedan od osnivača "Seljačke sloge" Pero Mihanović i predsjednik HSS-a u svijetu do ujedinjenja u domovini Josip Torbar, sadašnji počasni predsjednik i član Užeg predsjedništva HSS-a.

Torbar je istaknuo da je nakon odlaska u emigraciju nekoliko puta proputovao cijeli svijet i da je gotovo u svakoj zemlji susretao Hrvate koji su pamtili Stjepana Radića i poštivali njegovu borbu i žrtvu za nacionalne interese hrvatskog naroda.

Zaključio je kako je snaga Stjepana Radića bila u tome što je govorio i zastupao ono što je već postojalo u hrvatskom narodu te da su ideje i ciljevi koje je zastupao i za koje je umro nastali u hrvatskoj obitelji koja je u vrijeme osnutka HSS-a živjela u teškim društvenim, političkim i gospodarskim prilikama.

Također je istaknuo kako je Stjepan Radić bio demokrat, držeći da je demokracija jedini put za demokratsku preobrazbu društva i jedini način pravedna dolaska na vlast, vjerujući u političku svijest, zrelost i odlučnost hrvatskog naroda. Radićev je ideal bio da ljudi budu politički slobodni, gospodarski napredni i društveno pravedni i ta je njegova misao i danas jednako živa kao i u vrijeme kada je nastala, rekao je Torbar.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sisački vokalni ansambl "Lipe" pjevao je posavske narodne pjesme, a dizajnerica Sanja Tomašinec na modnoj je reviji prikazala svoju najnoviju modnu kolekciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙