FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koalicijski sporazum SDP-a i HSS-a uskoro na snazi

ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - SDP i HSS dogovorili su se ozajedničkom nastupu na lokalnim izborima u proljeće iduće godine, očemu svjedoči i usklađeni međustranački sporazum o predizbornojsuradnji koji bi za nekoliko dana, nakon što ga potpišu čelnicistranaka Ivica Račan i Zlatko Tomčić, trebao biti na snazi.
ZAGREB, 6. studenog 2004. (Hina) - SDP i HSS dogovorili su se o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u proljeće iduće godine, o čemu svjedoči i usklađeni međustranački sporazum o predizbornoj suradnji koji bi za nekoliko dana, nakon što ga potpišu čelnici stranaka Ivica Račan i Zlatko Tomčić, trebao biti na snazi.

Nacrt sporazuma već su potpisali predstavnici tročlanih radnih skupina tih stranaka koji su proteklih mjeseci usklađivali mišljenje o načinu koaliranja - u ime SDP-a Zlatko Komadina, Tonino Picula i Igor Dragovan, a u ime HSS-a Željko Pecek, Josip Friščić i Stanko Grčić.

Sporazumom je izražena volja tih dviju stranaka da sa zajedničkom izbornom listom nastupe u svim županijama, a pravo prvenstva svake stranke na izborima po županijama i redoslijed kandidata na listama uredili bi se dodatkom (aneksom) sporazuma.

Naime, SDP i HSS još nisu definirali koja će stranka imati prvenstvo u Zagrebačkoj, Brodsko-posavskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, te će, po najavama, provesti tzv. arbitražu, to jest zajedničku analizu.

U sporazumu stoji da će se broj kandidata tih stranaka na zajedničkoj listi za županijske skupštine utvrditi uvažavajući njihove izborne rezultate na posljednjim lokalnim i parlamentarnim izborima, te "na drugi odgovarajući način".

Pritom bi se uvažavali i rezultati istraživanja javnog mnijenja, vodeći računa o specifičnostima pojedinih sredina.

Sporazumom je izražena i volja SDP-a i HSS-a da će koalicijski sporazum nastojati provesti i u svim gradovima i općinama u kojima organizirano djeluju, a način i oblik suradnje prepustio bi se vodstvima županijskih, gradskih i općinskih organizacija pojedinih županije, uz preporuku predizbornog koaliranja.

Stranke su se obvezale izraditi i predstaviti zajednički izborni program, te na izbornim listama kandidirati javnosti poznate, ugledne i stručne kandidate.

Prije konačnog utvrđivanja kandidata razmotrit će se prigovori stranaka na pojedine kandidate, a moguće sporne slučajeve rješavali bi za to ovlašteni predstavnici stranaka.

SDP i HSS složili su se da se koalicijski sporazum proširi i s HNS-om, te s ostalim političkim strankama, ovisno o pozitivnim iskustvima pojedinih sredina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙