FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHI i HSS BiH "MALI KORAK" OD POTPUNOG UJEDINJENJA

SARAJEVO,17. studenog(Hina) - Nova hrvatska inicijativa (NHI) iHrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSS) zajednički ćepripremati nastup na općim izborima što će se u BiH održati 2006., skrajnjim ciljem potpunog ujedinjenja dvije stranke, najavili su usrijedu u Sarajevu predsjednik NHI Krešimir Zubak i HSS Marko Tadić.
SARAJEVO,17. studenog(Hina) - Nova hrvatska inicijativa (NHI) i Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSS) zajednički će pripremati nastup na općim izborima što će se u BiH održati 2006., s krajnjim ciljem potpunog ujedinjenja dvije stranke, najavili su u srijedu u Sarajevu predsjednik NHI Krešimir Zubak i HSS Marko Tadić.

Oni su ovo kazali nakon potpisivanja protokola o uspostavi "Hrvatskog saveza" za izbore 2006. godine istaknuvši pritom kako ostavljaju otvorenom mogućnost zajedničkog izbornog nastupa i s drugim strankama koje imaju hrvatski predznak i slične političke ciljeve.

"Nije riječ samo o tehnički zajedničkom nastupu, nego o suradnji koja treba dovesti do uspostave zajedničkog tijela s ovlastima predsjedništva ove dvije stranke", pojasnio je Zubak dodavši kako će postojeće organizacije NHI i HSS objediniti svoje djelovanje na razini općina, županija i entiteta.

Zajedničko djelovanje ove dvije stranke, kazao je Zubak, potpuno je logično s obzirom da među njima gotovo i nema političkih razlika.

Marko Tadić je izjavio kako su nakon uspostave Hrvatskog saveza dvije stranke zapravo "samo mali korak od potpunog ujedinjenja".

On je pritom istaknuo kako su u NHI i HSS-u na isti način prepoznali sve dramatičniji položaj i probleme Hrvata u BiH.

Ti su problemi postali toliko ozbiljni, kazao je Tadić, da je njihovo rješavanje moguće artikulirati samo ukoliko se započne objedinjavati razmrvljeno hrvatsko političko tijelo.

Tadić i Zubak drže kako su ovogodišnji općinski izbori pokazali da je hrvatsko izborno tijelo definiralo tri politička bloka oko kojega se grupira: jedan okupljen oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), drugi kojega čini šest pravaških stranaka i treći, blok lijevog centra u kojega spadaju NHI i HSS, a mogu mu se pridružiti i stranke poput Hrvatske narodne zajednice (NHZ) ili Hrvatske demokratske unije (HDU).

"Ovo je ujedno naš poziv drugim strankama da se pridruže našem savezu kako bi se stvorila opcija koja bi Hrvatima u BiH učinila atraktivnim izlazak na izbore", kazao je Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙