FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hss podnio ustavnu tužbu na odluku o dodjeli naknada nezavisnim zastupnicima

Hrvatska-SABOR-ZASTUPNICIhss podnio ustavnu tužbu na odluku o dodjeli naknada nezavisnim zastupnicima Hrvatska seljačka stranka danas jeUstavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu usklađenosti s Ustavom izakonima odluke saborskoga Odbora za Ustav, Poslovnik i političkisustav, po kojoj nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, uzzastupničku plaću, primaju i naknadu za političko djelovanje, kazaoje novinarima u Saboru HSS-ov zastupnik Josip Vresk.

ZAGREB,11. studenoga(Hina) -

Hrvatska seljačka stranka danas je Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu usklađenosti s Ustavom i zakonima odluke saborskoga Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, po kojoj nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, uz zastupničku plaću, primaju i naknadu za političko djelovanje, kazao je novinarima u Saboru HSS-ov zastupnik Josip Vresk.

Ta naknada godišnje iznosi oko 240.000 kuna po zastupniku odnosno 250.000 po zastupnici.

Odluku o naknadi nezavisnim zastupnicima Odbor je donio još u siječnju, no HSS se na ustavnu tužbu odlučio nakon prošlotjedne odluke da se ta naknada odobri i nezavisnom Ivi Lončaru i manjinskoj zastupnici Zdenki Čuhnil, koji su u Sabor ušli na izbornim listama Hrvatske demokratske seljačke stranke (HDSS) i HSS-a, a Odboru su pismeno izjavili da raskidaju sve veze s tim strankama.

Čuhnil je novinarima pojasnila da je iz HSS-a istupila zato što joj stranka nije željela financijski pomoći u osnivanju i radu ureda za češku i slovačku manjinu u Daruvaru, pa će novac koji odsada dobiva utrošiti upravo u tu svrhu.

U HSS-u se pak neslužbeno moglo doznati da je Čuhnil stranci predložila da zamrzne članstvo i tako dobije naknadu. No, na zahtjev da dvije trećine tog novca pripadnu HSS-u Čuhnil nije pristala, nego je tražila da se novac podijeli po pola. Tu je informaciju Čuhnil potvrdila.

Odbacila je, međutim, tvrdnje stranačkih kuloara da stranku nije izvijestila o svom istupanju iz HSS-a, te da je, prema tomu, formalno još uvijek članica HSS-a.

"O ostavci sam obavijestila daruvarski HSS. Ja u stranku nisam ušla u Zagrebu pa nemam ni potrebu Zagreb obavještavati o izlasku", kazala je Čuhnil, naglašavajući da je prema stranci bila korektna, ali da je zbog odbijanja stranačkog vrha da joj omogući normalan rad sa svojim biračima, kakav imaju i drugi zastupnici, za dobrobit birača, morala otići iz HSS-a.

Po zakonu o političkim strankama, naknadu za političko djelovanje nezavisnih zastupnika sa stranačkih izbornih lista dobijaju isključivo stranke, a običaj je, priznaju nezavisni, da taj novac zastupnici sa strankama dijele po pola.

Nezavisni zastupnici u dosadašnjim mandatima nisu dobivali dodatak za politički rad, zbog čega su, tvrde, bili diskriminirani, budući da su svoje političko djelovanje morali financirati iz vlastitog džepa, za razliku od kolega kojima troškove pokrivaju stranke.

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković odbacuje HSS-ove tvrdnje da ta odluka nema zakonsku podlogu i tvrdi da je "odluka u skladu sa zakonom". "Zakon treba gledati u cjelovitosti, i to ne samo zakona nego i u kontekstu ustava i duha sustava u kojem su svi zastupnici jednaki", kazao je Bošnjaković.

Podsjetio je da je odluku o naknadi nezavisnim zastupnicima Zdenki Čuhnil i Ivi Lončaru Odbor prošloga tjedna donio jednoglasno.

Saborskim se kuloarima danas ipak proširila tvrdnja da HDZ na taj način osigurava tanku većinu u posebno važnim glasovanjima.

Zdenka Čuhnil odbacila je takve tvrdnje. Da nije riječ o kupovanju nezavisnih zastupnika smatra i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji u prilog svojoj tezi upozorava da naknadu dobijaju svi nezavisni i manjinski zastupnici, bez obzira na političku orijentaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙