FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: U Zagrebu porastao kriminal, ali zaustavljen negativni trend

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Porast gotovo svih oblika kriminalaobilježio je stanje sigurnosti u Zagrebu u prvih deset mjeseci ovegodine, no u policiji smatraju da je stanje relativno zadovoljavajućejer je, kako tvrde, zaustavljen negativni trend i jer su u nekimpodručjima postignuti bolji rezultati nego lani, rečeno je danas nakonferenciji za novinare u PU zagrebačkoj.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Porast gotovo svih oblika kriminala obilježio je stanje sigurnosti u Zagrebu u prvih deset mjeseci ove godine, no u policiji smatraju da je stanje relativno zadovoljavajuće jer je, kako tvrde, zaustavljen negativni trend i jer su u nekim područjima postignuti bolji rezultati nego lani, rečeno je danas na konferenciji za novinare u PU zagrebačkoj.

Do kraja listopada ove godine na području PU zagrebačke zabilježeno je više od 23.600 kaznenih djela, što je porast od 13,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. No, po riječima načelnika zagrebačke policije Krešimira Šulca, trend rasta kriminala je zaustavljen, a do kraja godine u policiji očekuju da će porast iznositi ispod 10 posto. Taj optimizam u policiji potkrepljuju podatkom da je u prvom tromjesečju porast kriminala iznosio oko 24 posto, na polugodištu oko 18, a na kraju listopada 13,5 posto.

Veći je broj kaznenih djela protiv imovine za oko 18 posto, a kao problem u policiji posebno ističu porast krađa i teških krađa za 13, odnosno 11,5 posto, te razbojstava kojih je bilo 869, od čega je polovica razriješena. Najveći broj razbojstava je u novčarskim ustanova, od kojih su na meti najčešće sportske kladionice. Gotovo svako treće razbojstvo dogodilo se upravo u kladionicama.

U policiji se nadaju da će stupanjem na snagu Zakona o minimalnim mjerama tehničke zaštite u novčarskim ustanovama, kojim su propisane novčane kazne za prekršitelje, broj razbojstava na kladionice biti manji, no to će se, kako kažu, najvjerojatnije odraziti na porast uličnih razbojstava.

Od provalnih krađa gotovo 35 posto se odnosi na motorna vozila, a posebice su se "opasnim" pokazala parkirališta trgovačkih centara na kojima je provaljeno u 300 vozila. Do kraja listopada ukradeno je 936 vozila, što je 11 posto više, a za oko 16 posto je manji broj provala u domove.

Veći broj prijavljenih nedjela iz nekih područja kriminala, kao što je gospodarski koji bilježi porast od 78 posto, organizirani (43 posto više) ili nasilje u obitelji (57 posto više) rezultat je boljeg rada policije, smatraju čelnici PU zagrebačke.

Kod najtežih kaznenih djela zabilježeno je 12 ubojstava, što je pet manje nego lani, a sva ovogodišnja su riješena. Povećan je broj pokušaja ubojstava kojih je bilo 49, odnosno devet više, a broj silovanja je smanjen s 27 na 23, od kojih su 22 riješena.

Zagrebačka policija ove je godine zaplijenila 2,3 kilograma heroina, 5,7 kokaina, 3,9 hašiša, 46 kilograma marihuane i oko 18.200 tableta ecstasya. Zamjenik načelnika policije Dubravko Novak naglasio je da je policija naglasak stavila na otkrivanje velikih dilerskih lanaca, a ne na sitnu uličnu preprodaju.

U zadnja četiri mjeseca, odnosno od donošenja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama poginulo je 18 osoba manje nego u istom razdoblju lani. Manje je i ozlijeđenih za 240, a ukupan broj prometnih nesreća u tom razdoblju pao je za 34 posto.

Čelnici zagrebačke policije ocijenili su da je zaustavljanju negativnog trenda porasta kriminala doprinijela bolja unutarnja organizacija u policiji. Tvrde da je na terenu veći broj policajaca nego ranije, a istodobno su i neke policijske postaje pojačane sa 45 službenika koji su prebačeni iz Sektora kriminalističke policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙