FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NIKOLIĆU ĆE NAJVJEROJATNIJE BITI SUĐENO U HRVATSKOJ

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Suđenje Ivanu Nikoliću optuženom zaubojstvo Zorice Piršlin Bokišu u Trstu, najvjerojatnije će se održatiu Hrvatskoj, piše tršćanski Il Piccolo u prilogu o uhićenju IvanaNikolića u srijedu u Daruvaru.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Suđenje Ivanu Nikoliću optuženom za ubojstvo Zorice Piršlin Bokišu u Trstu, najvjerojatnije će se održati u Hrvatskoj, piše tršćanski Il Piccolo u prilogu o uhićenju Ivana Nikolića u srijedu u Daruvaru.

Za Ivanom Nikolićem talijanska policija je izdala tjeralicu putem Interpola radi ubojstva Zorice Piršlin Bokiš, koja je kao i Nikolić državljanin Hrvatske, a koje je počinjeno u nedjelju u Trstu. Nikolić je po ubojstvu pobjegao u Hrvatsku, u Daruvar, gdje ga je u srijedu uhitila hrvatska policija. Nikoliću će najvjerojatnije suditi hrvatsko pravosuđe s obzirom da su i on i žrtva državljani iste zemlje, piše list i napominje i da niti jedna država svog građanina ne izručuje vlastima druge zemlje radi suđenja.

"U ovom slučaju, više nego u bilo kojem drugom, vrijedi načelo da 'svatko sam pere svoje prljavo rublje'. I da naše vlasti zatraže izručenje Ivana Nikolića Zagreb ga nikada neće izručiti. Svi odvjetnici i svi jučer upitani stručnjaci za pravo dali su jednoglasan odgovor. 'Nikoliću će za ubojstvo biti suđeno u njegovoj zemlji na temelju hrvatskog kaznenog zakona", piše list i dodaje da to ne znači da određene informacije i dokumenti vezani uz slučaj neće biti isporučeni Zagrebu od strane tršćanskog tužiteljstva.

Nikolićev bijeg u Hrvatsku je, međutim, stvorio niz proceduralnih poteškoća za istragu koje neće biti lako riješiti, upozorava list te navodi da, primjerice, po talijanskom zakonu osobe pod istragom, kao i oštećena strana, imaju pravo na odvjetnike koji pak mogu imenovati tehničke savjetnike za autopsiju. I Nikolić i obitelj Zorice Piršlin Bokiš nalaze se, međutim, u Hrvatskoj te vjerojatno ne znaju ništa o tome što se događa u tršćanskom tužiteljstvu i policiji, objašnjava list. List navodi i da, premda je hrvatska policija javno obznanila da je uhitila Nikolića, tršćanskoj policiji još nije stigla službena informacija o tome.

Istraga tršćanskih organa gonjenja sada se namjerava usredotočiti na osobe koje su Nikoliću pomogle u bijegu, te "Nikolićevi prijatelji ostaju pod povećalom istražitelja", navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙