FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Stopa anketne nezaposlenosti 13,8 posto

ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Stopa anketne nezaposlenosti, premaAnketi o radnoj snazi, u prvom je polugodištu ove godine u Hrvatskojiznosila 13,8 posto, što je sniženje od 0,6 postotnih poena u odnosuna drugo polugodište lani, kada je iznosila 14,4 posto, podatci su izAnkete koju objavljuje Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 19. studenog 2004. (Hina) - Stopa anketne nezaposlenosti, prema Anketi o radnoj snazi, u prvom je polugodištu ove godine u Hrvatskoj iznosila 13,8 posto, što je sniženje od 0,6 postotnih poena u odnosu na drugo polugodište lani, kada je iznosila 14,4 posto, podatci su iz Ankete koju objavljuje Državni zavod za statistiku.

U prvom polugodištu ove godine prosječan broj nezaposlenih prema Anketi bio je 253 tisuće, što je smanjenje za šest tisuća osoba u odnosu na kraj prošle godine.

To je manje od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), po kojima je krajem lipnja bilo evidentirano 295.646 nezaposlenih.

Naime, Anketa se provodi u skladu s metodologijom Međunarodne organizacije rada. Tako se zaposlenim osobama smatraju sve osobe koje su u referentnom tjednu obavljale bilo kakav posao za novac ili plaćanje u naturi. Anketom su obuhvaćene sve osobe bez obzira na njihov formalni status i bez obzira na način plaćanja za obavljeni rad. Stoga zaposleni u Anketi o radnoj snazi može biti i umirovljenik, student, kućanica.

Prema Anketi o radnoj snazi pak broj nezaposlenih sa 253 tisuće u prvom polugodištu 2003. porastao je na 259 tisuća u drugom, da bi ponovo krajem prvog polugodišta iznosio 253 tisuće, tako da je i stopa anketne nezaposlenosti smanjena sa 14,4 na 13,8 posto.

Stopa zaposlenosti krajem prvog polugodišta povećana je jedan postotni poen u odnosu na kraj prošle godine, sa 43 na 44 posto.

U Hrvatskoj je krajem prvog pologodišta ove godine bilo 1,83 milijuna radno aktivnog stanovništva, dok je zaposleno bio 1,58 milijuna osoba, podaci su iz Ankete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙