FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: svi klubovi podržali izmjene Zakona o USKOK-u

ZAGREB,19. studenoga(Hina) - Svi parlamentarni klubovi danas su u prvomsaborskom čitanju podržali izmjene Zakona o USKOK-u, podupirućiVladinu nakanu da USKOK-u, kroz jače i jasno definirane ovlasti,osigura vodeću ulogu u suzbijanju korupcije i organiziranogkriminala.
ZAGREB,19. studenoga(Hina) - Svi parlamentarni klubovi danas su u prvom saborskom čitanju podržali izmjene Zakona o USKOK-u, podupirući Vladinu nakanu da USKOK-u, kroz jače i jasno definirane ovlasti, osigura vodeću ulogu u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Klubovi su pohvalili odredbu po kojoj bi se USKOK-u omogućio uvid u bankovne račune osoba za koje se sumnja da prihode ostvaruju kaznenim djelima, ali je dio njih upozorio da se USKOK-ove ovlasti moraju nadzirati kako u radu ne bi ugrozio ustavna i ljudska prava.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) kazala je da je bankovna tajna do sada bila jedna od osnovnih prepreka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. "Apsurdno je da su svaka porezna uprava i porezni inspektor mogli ušetati u banku i tražiti takve podatke, a da to USKOK-u nije dopušteno", ocijenila je.

Najavila je amandman SDP-a na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, kojim će se tražiti više novca za rad USKOK-a.

IDS-ovac Damir Kajin istaknuo je da Hrvatska nije i ne smije postati policijska država, te da se rad USKOK-a mora kontrolirati kako ne bi narušavao ljudska prava. Predložio je da se čelni ljudi USKOK-a ispričaju osobama koje su pogrešno osumnjičili, kao što je, kaže, slučaj s Matom Granićem i Darinkom Bagom.

Kajin nužnim smatra jasno definirati ovlasti odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage, koji se ovim izmjenama planira osnovati, odnosno pod kojim uvjetima strani istražitelji, posebno obavještajne službe, mogu istraživati na tlu Hrvatske.

"Bez toga i sutra se može ponoviti 'operacija Cash' u kojoj su strane tajne službe u Hrvatskoj tragale za Gotovinom", rekao je.

Da se USKOK-u, pa ni bilo kojoj drugoj državnoj instituciji ne smiju davati prevelike ovlasti smatra i Pero Kovačević (HSP), a zbog, kako tvrdi, činjenice da u takvim institucijama često rade nestručne, neodgovorne i ispolitizirane osobe.

Neprimjerenim smatra da se glavno tijelo za borbu protiv kriminala i korupcije naziva USKOK. "Uskok kada je negdje uskočio protiv Turaka tu trava više nije rasla", kazao je.

Frano Piplović (HSLS/DC) smatra da su zakonske izmjene predložene u pravo vrijeme, kada USKOK, kaže, gubi pravnu bitku, a građani ismijavaju njegov rad i gube vjeru u namjeru države da se učinkovito bori protiv kriminala i korupcije.

"Želim vjerovati da će ove izmjene biti objava rata korupciji, mitu i ostalim socijalnim bolestima jer je Hrvatska u osvajačkom i agresivnom ratu koji je njezinim građanima nametnula korupcija", rekao je.

HSS se zalaže za novi, moderni Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, jer se, drži Josip Vresk, samo zakonskim izmjenama neće puno postići u kvalitetnijem suzbijanju kriminala i korupcije, budući da je, ističe, kazneni postupak neučinkovit i spor.

Zauzeo se za maksimalno kažnjavanje osoba koje lažno prijavljuju kaznena djela, odnosno počinitelje, kao i da se jasno definiraju propisi koji bi regulirali naknadu štete u slučaju pogreške tužiteljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙