FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izmjenama Zakona o USKOK-u

ZAGREB,19. studenoga 2004.(Hina) - Hrvatski sabor danas je 11. sjednicunastavio raspravom o izmjenama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcijei organiziranog kriminaliteta (USKOK), kojima Vlada, među ostalim,USKOK-u kani omogućiti uvid u bankovne račune osoba za koje se sumnjada prihode ostvaruju kaznenim djelima.
ZAGREB,19. studenoga 2004.(Hina) - Hrvatski sabor danas je 11. sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), kojima Vlada, među ostalim, USKOK-u kani omogućiti uvid u bankovne račune osoba za koje se sumnja da prihode ostvaruju kaznenim djelima.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kazala je da bi po predloženim izmjenama USKOK do podataka o stanju računa takvih osoba mogao doći putem sudskog naloga, a odgovornima u bankama koji bi se usprotivili takvom nalogu zapriječena je kazna od 20.000 kuna.

Bankar koji bi i nakon novčane kazne odbio postupiti po sudskom nalogu mogao bi završiti u zatvoru do izvršenja naloga, a najdulje mjesec dana.

Vlada u prijedlogu pojašnjava da je riječ o obvezi po UN-ovoj Konvenciji o transnacionalnom organiziranom kriminalu, koju do sada nije bilo moguće primijeniti, budući da Zakon o bankama bankare obvezuje na čuvanje bankovne tajne.

Ministrica je istaknula i da bi predložene izmjene trebale omogućiti funkcioniranje pojedinih USKOK-ovih odjela, poput onoga za sprječavanje pojava korupcije i za odnose s javnošću, koji još nije počeo s radom, a predviđa se i osnivanje novog odjela za međunarodnu suradnji i zajedničke istrage.

Preciziraju se i kriteriji za dodjelu predmeta organiziranog kriminaliteta općinskim sudovima, a preciznije se uređuju i odnosi USKOK-a s policijom i Državnim odvjetništvom.

Predviđena su i nova zapošljavanja - četiri zamjenika, te po dva stručna savjetnika, suradnika i administrativna referenta u USKOK-u. U tu bi se svrhu u državnom proračunu za iduću godinu osiguralo oko 2,2 milijuna kuna, a u osigurao bi se i novac za isplatu naknada vanjskim suradnicima i vještacima, te za zaštitu svjedoka.

"Predložene izmjene ojačat će ulogu USKOK-a i jamčiti mu vodeću poziciju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije", zaključila je Škare-Ožbolt.

O izmjenama Zakona o USKOK-u raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙