FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 19. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB -Hrvatski je sabor, na samom kraju jučerašnjeg zasjedanja, kratko raspravio prijedlog Zakona o izvršenju državnog proračuna. Taj je zakonski prijedlog naišao na protivljenje Kluba SDP-a, nezadovoljnog činjenicom da Vlada njime "namjerava derogirati ili odgoditi primjenu nekih odredaba Zakona o državnom proračunu". Raspravi o izvršenju državnog proračuna prethodila je rasprava o prijedlogu proračuna za 2005. Iako se očekivalo da će rasprava trajati do kasno u noć, budući da se za nju prijavilo više od 60 zastupnika, završena je u kasnim večernjim satima. Većina zastupnika odustala je od rasprave, a u sabornici je do kraja današnjeg zasjedanja ostalo svega desetak zastupnika, većinom vladajućih.

ZAGREB - Hrvatski će sabor današnje zasjedanje započeti raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koje bi, među ostalim, USKOK-u trebale omogućiti uvid u bankovne račune osoba za koje se sumnja da prihode ostvaruju kaznenim djelima. Do podataka o stanju računa takvih osoba USKOK će moći doći putem sudskog naloga, a odgovornima u bankama koji bi se usprotivili takvom nalogu zapriječena je kazna od 20.000 kuna. Bankar koji bi i nakon novčane kazne odbio postupiti po sudskom nalogu mogao bi završiti u zatvoru do izvršenja naloga, a najdulje mjesec dana. Sabor bi trebao razmotriti i izvješća o radu Vijeća i Ravnateljstva HRT-a, a zastupnici će poslijepodne glasovati o ranije raspravljenim prijedlozima.

VINKOVCI - Prihvaćanjem Deklaracije u hotelu "Kunjevcima" nedaleko od Vinkovaca sinoć je završio Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva. U radu skupa, koji je počeo u utorak u Zagrebu, a jučer nastavljen u Vukovaru, sudjelovalo je više od tisuću hrvatskih znanstvenika iz Hrvatske i 17 još zemalja. Prvi kongres hrvatskih znanstvenika uspio je sjediniti više od tisuću znanstvenika koji su radom u sekcijama došli do zaključaka koji su ugrađeni u Deklaraciju, ocijenio je rezultate skupa u izjavi novinarima ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. U Deklaraciji se navodi kako se razvoj i bogatstvo zemlje temelje na razvoju slobode, demokracije s jedne i gospodarstva i tehnologije s druge strane. Ni jedno ni drugo nije zamislivo bez znanja i znanosti, stoji u Deklaraciji te ističe kako politička odgovornost mora počivati na suverenosti naroda i pojedinca.

ZAGREB - Tvrtka "Hewlett-Packard" priopćila je sinoć da nije odustala od humanitarnog projekta "Najbolje od nas", kojim se obiteljima s osmero i više djece želi osigurati besplatna računala. Tvrtka, međutim, navodi da s organizatorom akcije Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti još nije potpisan ugovor o rokovima dobave besplatnih računala. Ministarstvo obitelji prekjučer je pak priopćilo da je odlučilo samostalno provesti program nabave računala za višečlane obitelji jer "'Hewlett-Packard' s kojom je potpisano pismo namjere nije poštovao tu obvezu". U "Hewlett Packardu" pak kažu da je pismom namjere utvrđena zajednička namjera stranaka da sklope ugovor koji će utvrditi njihova prava i obveze, ali da još nije određen datum potpisivanja ugovora pa tako ni rokovi za dobavu računala.

ZAGREB - U naletu vlakova na području Zagreba u protekla 24 sata smrtno su stradale tri osobe, a posljednja nesreća dogodila se jučer poslijepodne oko 17 sati u Sesvetskom Kraljevcu u kojoj je stradao nepoznati muškarac. Nakon što je vlak prekjučer naletio na ženu u Zaprešiću i jučer jutro na muškarca u Sesvetama, poslijepodne je u naletu vlaka u Sesvetskom Kraljevcu stradao još jedan muškarac, izvijestila je zagrebačka policija. Na nepoznatog muškarca u dobi između 40 i 50 godina naletio je međunarodni vlak oko 17,10 sati u Sesvetskom Kraljevcu, u ulici Ive Politea, 300 metara od pružnog prijelaza. Identitet muškarca trebao bi biti utvrđen na Zavodu za sudsku medicinu. Policija još ne zna je li riječ o nesretnom slučaju ili samoubojstvu.

ZAGREB - Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić" i Ženski zbor ansambla "Lado" pod dirigentskim vodstvom Vladimira Kranjčevića praizveli su sinoć u koncertnoj dvorani Lisinski "Vukovarski requiem" mladog hrvatskog skladatelja Davora Bobića. Kao solisti nastupili su Martina Tomčić (alt), Ivo Gamulin (tenor) i dramski umjetnik Dragan Despot u ulozi govornika. Davor Bobić za skladanje Vukovarskog requiema za predložak je uzeo poemu istoimenog naslova hrvatskog književnika Ernesta Fišera. Requiem se sastoji od četiri dijela: "Pretkazanje", "Kalvarija", "Uznesenje" i "Requiem". Bobić je ga je pisao u razdoblju od 1991. do 2001. godine.

ZAGREB - Knjiga "Primopredaja ili Divljim Tahiristanom" hrvatskog pjesnika Tahira Mujičića predstavljena je sinoć u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Predgovor je napisao književnik Miljenko Jergović, koji je podsjetio na Mujičićevo djelo i na ono što ga je, kad je iz Sarajeva 1993. došao u Hrvatsku, kod Mujičića podsjećalo na identitet njegova kraja. Svojim pjesmama u toj knjizi Mujičić je pokazao čovjeka zadužena da uveseljava druge prigodnim pjesmama, što je, rekao je Jergović, bilo svojstveno nekim dalekim vremenima. "Teško ćete danas naći pjesnika koji bi napisao prigodnu pjesmu za vjenčanje, sprovod..." Akademik Nikica Petrak kazao je kako Mujičić u svojoj poeziji nije samo duhovit privid. "Nipošto jednostavan, Mujičić je zapravo tvrd orah. Njemu treba razbijati ljusku da bi se došlo do jezgre i treba ga čitati", poručio je Petrak.

ZAGREB - Zagrebački nakladnik Hrvatski katolički zbor "MI" predstavio je sinoć na tribini u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu knjigu fra Nikole Mate Roščića "Nismo šutjeli za Krista i Hrvatsku - Izbor govora i članaka". O knjizi su govorili povjesničari Anđelko Mijatović i Stjepan Kožul, kancelar Vojnoga ordinarijata Anđelko Kaćunko, župnik zagrebačke župe Sveti Duh Ante Relota. U knjizi su objavljena predavanja, propovijedi i članci nastali u rasponu od dvadesetak godina, piše fra Roščić u pristupnom slovu i dodaje kako i naslov knjige kazuje da je riječ o uradcima koji su bili stanovit "progovor" u vremenima naše crkvene ili društvene šutnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙