FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovni sud odbio USKOK-ov zahtjev za istragu protiv Canjuge i Batarela

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Vrhovni sud RH danas je izvijestioda je prihvatio žalbe bivšeg zagrebačkog županijskog državnogodvjetnika Krunoslava Canjuge i odvjetnika Mirka Batarela, aneosnovanim proglasio zahtjev USKOK-a da se protiv njih pokreneistraga zbog sumnji da su počinili kazneno djelo primanja, odnosnodavanja mita.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Vrhovni sud RH danas je izvijestio da je prihvatio žalbe bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge i odvjetnika Mirka Batarela, a neosnovanim proglasio zahtjev USKOK-a da se protiv njih pokrene istraga zbog sumnji da su počinili kazneno djelo primanja, odnosno davanja mita.

U rješenju Suda od 28. listopada osnovanima se navode žalbe Canjuge i Batarela na rješenje izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojim se određuje provođenje istrage.

Za razliku od prvostupanjskog suda, Vrhovni je sud stava da Canjugi i Batarelu nije utvrđena osnovana sumnja koja bi upućivala da su počinili kazneno djelo, a što je, tvrde u Sudu, temeljni preduvjet za određivanje istrage.

Vrhovni sud je ocijenio da su Canjuga i Batarelo u pravu kada tvrde da posebne izvidne mjere koje su protiv njih policija i USKOK poduzimali tijekom predistrage (nadzor i snimanje telefonskih razgovora na daljinu, tajno praćenje i snimanje osoba i predmeta) nisu poduzete na zakonit način.

U rješenju stoji da je do transkripata razgovora između njih dvojice te fotografija njihovih susreta tužiteljstvo došlo na nezakonit način, bez obrazloženog pisanog naloga istražnog suca.

Dodaje se da iz dokaza koje je prikupio USKOK ne proizlazi da je Batarelo više puta ručkom častio Canjugu kao protuuslugu za dane obavijesti o stanju određenih kaznenih predmeta koji su trebali pomoći Batarelu u obavljanju odvjetničkih poslova.

Uporišta nemaju, kažu u Sudu, ni tvrdnje USKOK-a da je Batarelo, također u cilju prikupljanja obavijesti o pojedinim sudskim predmetima, obećao 'srediti' Canjugi novi automobil po znatno nižoj cijeni od prodajne.

"Prema stajalištu ovog suda, kao suda drugog stupnja, podaci iz spisa predmeta ne upućuju na postojanje osnovane sumnje da bi Krunoslav Canjuga, na način opisan u izreci pobijanog rješenja, počinio kazneno djelo primanja mita, a Mirko Batarelo kazneno djelo davanja mita", zaključuje se u rješenju Vrhovnog suda.

U istražnom zahtjevu USKOK-a iz svibnja prošle godine Canjugu se teretilo da je kao županijski državni odvjetnik, protivno pravilima koja određuju dužnost i obveze državnih odvjetnika, posebno onoga o čuvanju službene tajne, obavještavao Batarela o postupanju i odlukama Državnog odvjetništa u pojedinim sudskim predmetima.

Batarela se, pak, tereti da je za tako dobivene obavijesti, koje su mu bile važne radi obrane njegovih klijenata, Canjugi obećavao darove i omogućavao druge koristi.

Kako su prošle godine pisali mediji, policija je u sklopu višemjesečne istrage o korupciji u pravosuđu prisluškivala Batarelov mobitel i snimila razgovor s Canjugom u kojemu su se navodno dogovarali o ublažavanju određenih kaznenih prijava, namještanju spisa i podjeli mita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙