FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ERNESTINOVO - "Dalekovodima od Rusije i Ukrajine i od Turske i Grčke preko Ernestinova do Švicarske i Njemačke danas ne počinjemo prenositi samo struju. Počinjemo prenositi poruku o uzajamnoj povezanosti i suradnji", rekao je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader tijekom svečanog obilježavanja ponovnog povezivanja prijenosnih mreža i trgovanja električnom energijom između kontinentalne i jugoistočne Europe održanom u Trafostanici Ernestinovo nedaleko Osijeka.

ZAGREB - Saborski Odbor za ravnopravnost spolova podržao je danas vladin prijedlog zakona o pravima pacijenata, a amandmanom će od Sabora zatražiti da se u naslovu zakona riječ pacijent ispiše i u ženskom rodu, odnosno da se, uz riječ pacijent, stavi i riječ pacijentica. Predsjednica Odbora Gordana Sobol (SDP) najavila je i inicijativu Odbora da se slične promjene provedu i kroz druge zakone, koji bi se na taj način uskladili sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. Odbor je primio na znanje izvješća o radu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Vijeća HRT-a u prosincu prošle i prvom polugodištu ove godine.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će raspravljati o izmjenama Zakona o zakupu poslovnog prostora slijedom kojih bi sadašnji zakupci dobili pravo prvenstva na sklapanje novog, odnosno produženje postojećeg zakupa. Pred Saborom, koji sutra ulazi u drugi tjedan rada na 11. sjednici, naći će se i konačan prijedlog zakona o zaštiti prava pacijenata. Do 15. prosinca, do kada će trajati 11. sjednica, Sabor će se očitovati i o nizu drugih tema, među kojima i o državnom proračunu za iduću godinu, čiji prijedlog tek treba stići iz Vlade.

ZAGREB - Članovi Gospodarsko-socijalno vijeća (GSV) zaključili su na današnjoj sjednici da će se Vlada do kraja tjedna očitovati o sindikalnim zahtjevima vezanima uz poreznu reformu, a ministar financija Ivan Šuker rekao je da se zahtjev za povećanjem neoporezivog dijela plaća neće razmatrati. Sindikalne središnjice traže da se neoporezivi dio plaće, umjesto na iznos od 1.600 kuna koji predlaže Ministarstvo financija, izjednači s iznosom najniže plaće prema Kolektivnom ugovoru o visini i iznosu najniže plaće, odnosno na 35 posto od prosječne plaće u prethodnoj godini. No, Šuker je rekao da se taj zahtjev neće razmatrati jer je povećanje s 1.500 kuna na 1.600 kuna najviše što država može dati u ovom trenutku.

SPLIT/TROGIR - U radnoj nesreći danas oko 8,10 sati u Brodotrogiru poginula su četiri radnika, od kojih jedan zaposlenik brodogradilišta, te trojica radnika kooperantske tvrtke "AKZ BUBIS-M" iz Splita, potvrdila je PU splitsko-dalmatinska. Riječ je o 45-godišnjem poslovođi Anti Vržini, te trojici 18-godišnjaka - Josipu Vržini, poslovođinu sinu, Anti Šaniji i Danielu Marjanoviću, doznaje se od istražnog suca Županijskog suda u Splitu Marka Brdara. Zbog požara došlo je do izbijanja otrovnih para i plinova kojima su se četiri radnika otrovala.

RIJEKA - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci rekla da se HNS zalaže za nastup na predstojećim lokalnim izborima zajedno sa SDP-om, HSS-om i nekim lokalnim strankama na pojedinim područjima čime bi se, kako je procijenila, ostvarila velika pobjeda stranaka lijevog centra nad HDZ-om. Kako je rekla, predstoje razgovori o takvoj koaliciji. Navela je da će HNS, ako se takva koalicija ne uspostavi, nastojati ostvariti najbolje rezultate na lokalnim izborima te zatim koalirati poslijeizborno.

ZAGREB - Potrošnja lijekova na recept u prvih devet mjeseci bila je 42 posto veća od planirane, pa će do kraja godine za lijekove nedostajati 600 milijuna kuna, izjavio je nakon današnje sjednice predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Stjepan Bačić. Ove je godine HZZO za lijekove planirao potrošiti dvije milijarde kuna, no Bačić očekuje da će potrošnja dosegnuti prošlogodišnjih 2,6 milijardi, koliko je lani potrošeno na lijekove.

ZAGREB - Vrhovni sud RH odbio je žalbu USKOK-a na odbijanje njegova zahtjeva da se pokrene istraga protiv bivšeg predsjednika DC-a Mate Granića i njegova šogora Darinka Bage, predsjednika Uprave tvrtke Končar-elektroindustrija, koje USKOK tereti za primanje, odnosno pomaganje u primanju mita pri prodaji dionica navedene trtke. Žalbu USKOK-a na rješenje izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je potvrdilo odluku istražnog suca da USKOK-ovi dokazi ne upućuju na osnovanu sumnju da su Granić i Bago počinili kaznena djela, Vrhovni je sud proglasio neosnovanom.

RIJEKA - Optužnica na osnovi kaznene prijave koju je primorsko-goranska Policijska uprava podnijela protiv bivšeg direktora "Viktora Lenca" Damira Vrhovnika za sada ipak neće biti podignuta jer je utvrđeno da za to u prijavi nema dovoljno osnova, kazao je županijski državni odvjetnik Drago Marincel. On je objasnio da će podatci iz te kaznene prijave biti obrađeni u sklopu predmeta toga brodogradilišta, koju vodi Županijsko državno odvjetništvo, odnosno u nastavku utvrđivanja činjenica o izdavanju državnih jamstava i upisu vlasništva tog brodogradilišta na pomorsko dobro u Martinšćici.

ZAGREB - Knjiga "Demokratizacija Hrvatske - uspjesi i kompleksi suvremene hrvatske politike" Igora Dekanića, savjetnika predsjednika Republike za unutarnju politiku, predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu. Predstavljajući knjigu, recenzent akademik Dušan Bilandžić rekao je da je Dekanić u njoj sintetizirao najdramatičnije razdoblje hrvatske, a time i balkanske i europske političke scene na kraju 20. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙