FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLUČAJ PULJIZ: NA REDU JE SABORSKI ODBOR

ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za civilni nadzorsigurnosnih službi je u petak donijelo zaključke na pritužbu novinarkeHelene Puljiz da su je dvojica tajnih agenata ispitivali o jednombivšem suradniku predsjednika Stjepana Mesića.
ZAGREB, 12. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi je u petak donijelo zaključke na pritužbu novinarke Helene Puljiz da su je dvojica tajnih agenata ispitivali o jednom bivšem suradniku predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik Vijeća Vlatko Cvrtila je novinarima rekao nakon sjednice da su zaključci upućeni Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te da očekuje da će se Odbor o slučaju očitovati u roku od osam dana, kakva je do sada bila praksa.

Helena Puljiz je Vijeću prijavila da su je dvojica agenata u sjedištu POA-e u Zagrebu ispitivala gotovo pet sati o Željku Bagiću, njezinom novinarskom praćenju Predsjednika Republike te o najintimnijim pojedinostima iz njezina privatnog života. Helena Puljiz je u pismu Vijeću ustvrdila da je za ispitivanja bila izložena pokušaju ucjene i potkupljivanja, te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom.

Sadržaj zaključaka još nije službeno objavljen. HTV je u Dnevniku u petak ipak objavio doznaje da u njima stoji da H. Puljiz ničim nije ugrozila nacionalnu sigurnost, kao i da postoji sumnja u nezakonito postupanje tajnih agenata.

Predsjednik Vijeća Cvrtila je odbacio ocjene dijela parlamentarne oporbe da je Vijeće u službi politike, a ne javnosti.

Klub zastupnika Libre je pozvao u petak Vijeće da pokaže samostalnost u radu ili da njegovi članovi daju ostavke, kako bi se time prekinuo "lažni dojam" da Hrvatska ima civilni nadzor nad obavještajnim sustavom.

"To nije istina", rekao je Cvrtila. On je odbacio i tvrdnje o namjernom odugovlačenju slučaja, ističući kako Vijeće obrađuje još desetak predstavki. Kazao je i kako nitko na Vijeće nije vršio politički pritisak, te da pritisaka nije bilo ni iz nadležnog odbora.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić je u srijedu rekao da će, ne očituju li se u idućih nekoliko dana Vijeće i Odbor, slučaj prijaviti Europskoj federaciji novinara i tijelima EU-a.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček je, nakon što je prošlog tjedna afera izašla u javnost, rekao da su s cijelim slučajem obaviješteni Ured predsjednika Republike i predsjednik Vijeća za civilni nadzor tajnih službi. Maček je tada ustvrdio da POA niti u jednom trenutku s Helenom Puljiz nije razgovarala o nikakvim stvarima ili detaljima vezanima uz predsjednika Mesića.

Predsjednik Mesić je prošli tjedan, na pitanje novinara da prokomentira slučaj, rekao da o njemu zna samo iz novina. "POA ima pravo prikupljati podatke, samo to treba činiti na zakonit način. Ako je u tom postupku bilo zlouporaba, netko će morati odgovarati", rekao je tada Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙