FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće za nadzor sigurnosnih službi bez zaključka o predstavci novinarke Puljiz

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za civilni nadzorsigurnosnih službi danas je bez konačnog zaključka raspravljalo opredstavci novinarke Helene Puljiz, koja im se obratila tvrdeći da juje Protuobavještajna agencije (POA) ispitivala, ucjenjivala i nudilajoj suradnju.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi danas je bez konačnog zaključka raspravljalo o predstavci novinarke Helene Puljiz, koja im se obratila tvrdeći da ju je Protuobavještajna agencije (POA) ispitivala, ucjenjivala i nudila joj suradnju.

U kratkoj izjavi nakon dvosatnog zatvorenog sastanka zamjenik predsjednika Vijeća Krunoslav Antoliš izjavio je da su članovi tog tijela "donijeli određene zaključke glede budućeg rada na predstavci" novinarke Puljiz. Dodao je da će Vijeće zatražiti dodatne obavijesti od POA-e i obaviti još jedan razgovor s novinarkom.

Govoreći o dosadašnjim postupcima Vijeća Antoliš je kazao da su nakon zaprimanja predstavke razgovarali s novinarkom te obavili "jedan nadzor" u POA-i. O sadržaju razgovora, rezultatima nadzora u tajnoj službi ili razlozima traženja dodatnih objašnjenja nije želio govoriti.

Na pitanje hoće li u međuvremenu poslati bar dio tih zaključaka nadležnom saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ili predsjedniku Stjepanu Mesiću, Antoliš je rekao da neće biti nikakvih izvješćivanja dok Vijeće ne završi s radom na predstavci.

Upitan imaju li osim predstavke i tonski zapis razgovora Helene Puljiz i agenata POA-e, ponovio je da ne želi govoriti o "konkretnim detaljima i dosadašnjim saznanjima".

Sastanku Vijeća prisutvovala su četiri od sedam članova - Krunoslav Antoliš, Zoran Grgić, Tin Gazivoda i Miroslav Šeparović.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak do donošenja konačnog zaključka Vijeća također nije želio komentirati slučaj.

Kazao je tek da zaključke očekuje sljedeći tjedan, nakon čega će o njima izvijestiti sve strane u postupku.

Prema Zakonu o sigurnosnim službama predsjednik Vijeća bi, ukoliko se utvrdi postojanje nezakonitosti, o rezultatima nadzora trebao izvjestiti predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade i Glavnoga državnog odvjetnika.

U predstavci koju je 15. listopada uputila Vijeću slobodna novinarka Helena Puljiz, navodi da ju je POA početkom prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom bivšem suradniku predsjednika Republike i njenom novinarskom radu. Tvrdi da je tijekom ispitivanja izložena pokušaju ucjene, potkupljivanja, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙