FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro istaknuti hrvatski kemičar Marko Branica

ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Istaknuti hrvatski kemičar idugogodišnji direktor Zavoda za istraživanje mora Instituta RuđeraBoškovića (IRB) Marko Branica preminuo je u srijedu u Zagrebu u 74.godini, priopćeno je danas iz IRB-a.
ZAGREB, 18. studenog 2004. (Hina) - Istaknuti hrvatski kemičar i dugogodišnji direktor Zavoda za istraživanje mora Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Marko Branica preminuo je u srijedu u Zagrebu u 74. godini, priopćeno je danas iz IRB-a.

Marko Branica rođen je u Zagrebu 14. siječnja 1931. U rodnome gradu 1956. diplomirao je kemiju na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF) zagrebačkoga Sveučilišta na kojemu je 1963. doktorirao tezom o ekstrakciji anorganskih iona organskim otapalima. Na IRB-a radio je od 1954. do umirovljenja. Za izvanrednoga profesora na PMF-u izabran je 1967., a od 1971. vodio je poslijediplomski studij iz područja oceanologije.

Za svoja otkrića u kemiji mora profesor Branica dobio je niz najviših državnih nagrada, a bio je i laureat Heinekenove nagrade koju svake druge godine dodjeljuje Nizozemska Kraljevska Akademija za svjetski istaknut doprinos znanosti, navodi se u priopćenju predstojnika Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a Tarzana Legovića.

Osim intenzivnih znanstvenih istraživanja, Marko Branica je godinama uspješno vodio i poslijediplomski studij Oceanologije u okviru kojega je magistrirao više od 200 istraživača.

Svake druge godine počevši od 1971. profesor Branica organizirao je međunarodni kongres "Kemija Mediterana" koji je ubrzo postao izuzetno cijenjen u svijetu kao mjesto rasprava i katalizator napretka u istraživanju mora. U velikoj mjeri zaslužan je i za sada dostignutu razinu znanstvenih istraživanja mora u svim hrvatskim institutima.

Do posljednjega časa Marko Branica ostao je neustrašivi borac za razvoj društva temeljnoga na znanju, ističe se u priopćenju.

Sprovod Marka Branice održat će se u ponedjeljak, 22. studenoga u 15 sati, na zagrebačkome groblju Mirogoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙