FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEF POLICIJE U GIJONU RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI POD OPTUŽBOM DA JE SKRIVAO DOKAZE O NAPADIMA 11.3.

MADRID, 16. studenog 2004. (Hina) - Nekoliko sati prije početkasuđenja osobi osumnjičenoj za umiješanost u bombaške napade u Madridu11. ožujka, španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u utorakrazriješilo je dužnosti šefa policije za kojega se sumnja da jeskrivao dokaze koji navode na zaključak da su se napadi možda moglispriječiti.
MADRID, 16. studenog 2004. (Hina) - Nekoliko sati prije početka suđenja osobi osumnjičenoj za umiješanost u bombaške napade u Madridu 11. ožujka, španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u utorak razriješilo je dužnosti šefa policije za kojega se sumnja da je skrivao dokaze koji navode na zaključak da su se napadi možda mogli spriječiti.

Pukovnik Jose Antonio Rodriguez Bolinaga, zapovjednik policije u sjevernom gradu Gijonu razriješen je dosadašnje dužnosti jer madridskom sucu Juanu del Olmu, koji vodi istragu o napadima islamista 11. ožujka kada je poginula 191 osoba, nije predao snimku razgovora vođenog 2001. između doušnika policije i njegovih sugovornika pronađenu prije mjesec dana u policijskoj postaji. U razgovoru s policijskim doušnikom spomenuta dvojica traže nekoga tko bi mogao napraviti bombu koja bi se aktivirala uz pomoć mobilnog telefona, što se dogodilo 11. ožujka.

Audio-kaseta snimljena 2001. mogla bi biti dokaz da je madridski napad odavno planiran. Osumnjičene osobe su Emilio Suarez Trashorras i Antonio Toro Castro, koji su se ranije bavili razminiravanjem, a zatim su se prebacili na raspačavanje droge. Nakon preslušavanja snimke došlo se do zaključka da su dvojica Španjolaca umiješana u prodaju eksploziva teroristima koji su počinili napad u Madridu, prenosi madridski El Mundo. List također piše kako je jedan policajac u Gijonu nedavno pronašao audio-kasetu te je 16. listopada predao svojim nadređenima.

Za nepredavanje kasete sudu odgovoran je šef policije Rodriguez Bolinaga, koji će vjerojatno biti premješten na drugo radno mjesto. Nagađa se da je veliki napad s kobnim posljedicama možda mogao biti izbjegnut da je policija prije tri godine ozbiljno shvatila snimljeni razgovor.

Bolinaga je smijenjen s dužnosti samo nekoliko sati prije početka suđenja 16-godišnjaku, čiji je identitet zaštićen, optuženom da je prodao teroristima jedan dio eksploziva što ga u svojim napadima koriste pripadnici Al-Qaide. Navodno je radio za Suareza Trashorrasa.

Osim 16-godišnjaku sudit će se još šestorici Španjolaca uhićenih u sklopu istrage o napadu 11. ožujka, osumnjičenima za sudjelovanje u prodaji eksploziva počiniteljima napada, uglavnom Marokancima i Alžircima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙