FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA I NJEMAČKA OBNOVILE VOJNU SURADNJU

LEON, 8. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Španjolska i Njemačkaobnovile su sporazum o vojnoj suradnji koji je bio zamrznut od 2001.kad Španjolska nije ispunila obećanje i kupila njemačku tehnologiju,objavila je Španjolska u ponedjeljak na španjolsko-njemačkom summitu.
LEON, 8. studenoga 2004. (Hina/Reuters) - Španjolska i Njemačka obnovile su sporazum o vojnoj suradnji koji je bio zamrznut od 2001. kad Španjolska nije ispunila obećanje i kupila njemačku tehnologiju, objavila je Španjolska u ponedjeljak na španjolsko-njemačkom summitu.

Taj sporazum pokazuje kako se odnosi između Madrida i Berlina popravljaju otkako je socijalistički premijer Jose Luis Zapatero na izborima pobijedio bivšu konzervativnu vladajuću stranku, rekao je jedan izvor blizak španjolskoj strani.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder sukobio se s bivšim španjoskim premijerom Joseom Mariom Aznarom oko europskoga ustava i rata u Iraku kad je Aznar čvrsto podržavao američkoga predsjednika Georgea Busha.

Vojni sporazum koji će se u ponedjeljak formalizirati i zajedničkom deklaracijom, reaktivira sporazum iz 1995. kojim je njemačka Španjolskoj posudila 108 borbenih vozila Leopard po nominalnoj cijeni u zamjenu za španjolsku kupnju vojne tehnologije od Njemačke. Bilo je predviđeno da Španjolska smije zadržati Leoparde po ostvarenju toga dogovora.

No Španjolska 2001. iz nepoznatih razloga nije ispunila odredbe dogovora, rekao je španjolski izvor.

Španjolska će sad postati vlasnik Leoparda u zamjenu za izgradnju raketa za 2000 mlažnjaka Eurofighter, torpeda za podmornice i raketa za helikoptere Tiger, kaže se u tekstu zajedničke deklaracije u kojoj nema financijskih odredbi dogovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙