FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje Kutli za malverzacije u "Dioni" i "Univerzalu"

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Miroslav Kutle danas se ponovnonašao na optuženičkoj klupi, ovaj put zagrebačkog Županijskog suda,gdje mu je počelo suđenje za malverzacije u tvrtki "Diona" i"Univerzal" teške oko 58 milijuna kuna.
ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) - Miroslav Kutle danas se ponovno našao na optuženičkoj klupi, ovaj put zagrebačkog Županijskog suda, gdje mu je počelo suđenje za malverzacije u tvrtki "Diona" i "Univerzal" teške oko 58 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Kutlu tereti da je zlouporabama položaja i ovlasti, odnosno malverzacijama pri kupnji dionica trgovačkog lanca "Diona" i bjelovarske tvrtke "Univerzal" u razdoblju između 1995. i 1998. oštetio "Globus Holding" za oko 58 milijuna kuna, poduzeće kojem je bio na čelu.

Očitujući se na pročitanu optužnicu Kutle je kazao da se ne osjeća krivim niti po jednoj točki. Dodao je da optužnicu razumije jezično, no da mu je ona neshvatljiva činjenično, ekonomski i pravno.

Nakon čitanja optužnice pred sudskim vijeće kojim je predsjedao sudac Miroslav Šovanj pojavilo se i troje svjedoka.

Nekadašnji pravnik u Kutlinoj Globus grupi Tibor Kralj kazao je da je provjeravao uvjete ugovora o prijenosu dionica, no da pritom nije kontaktirao s Kutlom nego s drugim pretpostavljenima. Odgovarajući na Kutlina pitanja o ugovoru za kupnju dionica Dione svjedok je, među ostalim, rekao da je taj ugovor bio nepovoljan za prodavatelja, a iznimno povoljan za kupca, koji nije imao rok za podmirenje dugovanja.

Bivša blagajnica Globus Holdinga Dubravka Bošnjak rekla je da je na računu te tvrtke uvijek bilo dosta novca te ustvrdila da se 1995. povećala svota gotovinskih isplata, na nalog Kutle ili njegovih najbližih suradnika.

Na Kutlino pitanje odgovorila je da nikada nije naišla na nikakve nepravilnosti u financijskim transakcijama, kao i da se ne sjeća da je to utvrdila bilo koja kontrola.

Jedan od Kutlinih najbližih suradnika Ivan Majić, koji je jedno vrijeme bio i pomoćnik direktora Dione, ustvrdio je da su dionice te tvrtke bile na iznimnoj cijeni te da je Dionin temeljni kapital iznosio oko 60 milijuna njemačkih maraka. Kako je Diona imala tendenciju širenja kupovana su društva u Karlovcu, Bjelovaru, Splitu, Vinkovcima i Puli, kazao je Majić. Dodao je da je Upravni odbor, u kojem Kutle nije sjedio, davao nalog Nadzornom odboru o cijeni dionice te da su se od malih dioničara udjeli kupovali za gotovinu.

Kutle je na suđenje doveden iz pritvora u Remetincu, gdje je smješten nakon ljetošnje nepravomoćne presude zagrebačkog Općinskog suda, kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog malverzacija u poduzeću Tisak.

Iznoseći na početku suđenja svoje osobne podatke nekada "najuspješniji" hrvatski tajkun rekao je da više nema nikakve imovine te da je nezaposlen. Na pitanje suca što je s kućom u zagrebačkom zelenom pojasu, gdje mu je prijavljeno boravište Kutle je rekao da je ona predmet brakorazvodne parnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙