FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: PREDLOŽENO USTUPANJE SUĐENJA VLADIMIRU KOVAČEVIĆU SCG

DEN HAAG/ZAGREB, 1. studenoga 2004. (Hina) Glavna haška tužiteljicaCarla del Ponte predložila je predsjedniku Haškog suda (ICTY) TheodoruMeronu da suđenje Vladimiru Kovačeviću Rambu, bivšem oficiru JNAoptuženom za napad na Dubrovnik 1991, bude prepušteno pravosuđuSrbije i Crne Gore.
DEN HAAG/ZAGREB, 1. studenoga 2004. (Hina) Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte predložila je predsjedniku Haškog suda (ICTY) Theodoru Meronu da suđenje Vladimiru Kovačeviću Rambu, bivšem oficiru JNA optuženom za napad na Dubrovnik 1991, bude prepušteno pravosuđu Srbije i Crne Gore.

Predlažući prvi put da jedan postupak koji je započet pred ICTY-em bude prepušten SCG, Del Ponte je izrazila uvjerenje u sposobnosti Okružnog suda u Beogradu da suđenje provede po međunarodnim standardima.

"Glavna tužiteljica vjeruje da su Okružni sud u Beogradu, njegovi suci i posebni tužitelj za ratne zločine profesionalno i tehnički sposobni provesti postupak protiv Kovačevića u skladu s međunarodno priznatim pravnim standardima", navodi se u podnesku.

Kovačević je optužen za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno razornim granatiranjem dubrovačkog Starog grada 6. prosinca 1991., koji je zapamćen kao najteži dan u tromjesečnoj opsadi Dubrovnika. Povijesna jezgra Dubrovnika, koja je kao dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, cijelog je dana granatirana s položaja Trećeg bataljuna Trebinjske brigade JNA kojim je zapovijedao kapetan Kovačević.

Suoptužen je zajedno sa zapovjednicima "Dubrovačke operacije JNA" generalom Pavlom Strugarom, koji nakon srpanjskog završetka suđenja čeka presudu i admiralom Miodragom Jokićem, osuđenom 2003. na sedam godina zatvora na temelju priznanja krivnje.

Kovačevića su srbijanske vlasti uhitile 25. rujna 2003. a mjesec dana kasnije prebačen je u pritvor ICTY-a. Njegovo izjašnjavanje o krivnji u više je navrata odgađano zbog lošeg psihičkog stanja u kojem se nalazio, a branitelji su upozoravali sud da je u Srbiji psihijatrijski liječen.

Nakon što je u pritvoru podvrgnut psihijatrijskim pregledima, dijagnosticirana mu je psihoza i utvrđena privremena nesposobnost za suđenje. Odlukom raspravnog vijeća, 6. lipnja ove godine upućen je na obvezno psihijatrijsko liječenje na VMA u Beogradu, uz napomenu da će mu biti suđeno kada mu se zdravstveno stanje poboljša.

Tužiteljica se u podnesku izjašnjava protiv mogućeg ustupanja Kovačevićevog suđenja Hrvatskoj jer smatra to ne bi bilo u interesu njegovog mentalnog zdravlja.

"Optuženi je pod posebnom terapijom u instituciji u Srbiji i ne bi bilo u interesu njegovog mentalnog zdravlja prebaciti ga u istu instituciju u zemlji gdje su zločini navodno počinjeni", navodi su u podnesku.

Napominje se kako tužiteljica inače drži da predmete treba "ustupati vlastima države u kojima su zločini navodno počinjeni, kako bi pravda bila zadovoljena što je moguće bliže žrtvama".

Del Ponte podsjeća da se pred Okružnim sudom u Beogradu sudi optuženima za pokolj na Ovčari te da je tužitelju za ratne zločine nedavno predala spis protiv jednog osumnjičenog za zločine u BiH.

U skladu sa strategijom dovršetka rada ICTY-a koja nalaže ustupanje manje značajnih predmeta nacionalnoj jurisdikciji, tužiteljica je do sada predložila da se Hrvatskoj ustupi suđenje generalima

Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženim za kršenje humanitarnog prava u operaciji Medački džep 1993., a BiH predmeta "Mejakić i ostali", koji se vodi protiv četvorice bosanskih Srba optuženih za zločine u koncentracijskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje 1992. godine.

Te zahtjeve, koji se temelje na Pravilu 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a, razmatra posebno vijeće koje je imenovao predsjednik suda, američki sudac Theodor Meron.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙