FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 8. DO 14. STUDENOGA

ZAGREB, 7. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 8. do 14. studenoga.
ZAGREB, 7. studenog 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 8. do 14. studenoga.

PONEDJELJAK, 8. STUDENOGA

----------

BEČ - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastat će se u ponedjeljak u Beču s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik.

ZAGREB - Dvodnevni seminar o financiranju razvoja lokalne i regionalne samouprave u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji bi trebao otvoriti premijer Ivo Sanader uz sudjelovanje predsjednika EBRD-a Jeana Lemierrea. Stotinjak sudionika iz Hrvatske i zemalja regije treba se upoznati s iskustvima stečenima na sufinanciranju ISPA i PHARE programa EU zajmovima EBRD-a i korištenju tih fondova.

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH razmotrit će ostavku Adnana Terzića na dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Terzić je podnio ostavku tvrdeći da Vijeće ministara više nema potporu zastupnika državnog parlamenta iz redova vladajuće koalicije.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) kosovskog Albanca Beqe Beqaja, optuženog za nepoštivanje suda zbog zastrašivanja svjedoka optužbe koji su dali iskaze protiv njegovog rođaka, haškog optuženika Isaka Musliua.

WASHINGTON - Američki državni tajnik Colin Powell putuje u Mexico City na godišnji sastanak američko-meksičkog povjerenstva, posvećenog imigraciji i sigurnosti granica.

VARŠAVA - U posjet Poljskoj dolazi predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović.

LEON (Španjolska) - Sastanak njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera.

UTORAK, 9. STUDENOGA

----------

BEČ - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sudjelovat će u Beču na konferenciji UNIDO-a i susresti s visokim dužnosnicima UN-a u Beču.

LJUBLJANA - Slovenski parlament sastat će se na izvanrednoj sjednici posvećenoj izboru mandatara za sastav nove vlade. Za to je mjesto predsjednik države Janez Drnovšek predložio Janeza Janšu, predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je na parlamentarnim izborima 3. listopada osvojila 29 zastupničkih mjesta u novom parlamentu, a time i relativnu većinu koja joj omogućuje sastavljanje nove vlade.

LJUBLJANA - Predsjednik parlamenta France Cukjati, član SDS-a Janeza Janše, sazvao je izvanredno parlamentarno zasjedanje za 12 sati. Mandatar Janša traži da se na sjednici raspravlja i o prijedlogu noveliranog zakonu o vladi kako bi se novoj vladi omogućila efikasniji i koherentniji rad, a prijedlog uključuje i reorganizaciju nekih ministarstava. Rezerve na te promjene iznijele su u petak dvije stranke koje djeluju u vladi dosadašnjeg premijera Antona Ropa. Da bi parlament potvrdio Janšu kao mandatara potrebna je natpolovična većina od najmanje 46 zastupničkih glasova.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, kojem je Žalbeno vijeće ICTY-a 1. studenoga vratilo pravo da se brani sam. Najavljena je rasprava o zahtjevu za razrješenjem nametnutih branitelja Stevena Kay i Gillian Higgins.

DEN HAAG - Drugo pojavljivanje pred Haškim sudom bosanskog Srbina Ljubiše Beare, optuženog za genocid u Srebrenici, koji je na prvom pojavljivanju u listopadu iskoristio mogućnost da se o krivnji izjasni u roku od 30 dana.

KAIRO - U posjet Egiptu dolazi irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari.

BERLIN - 15. obljetnica pada Berlinskog zida.

SRIJEDA, 10. STUDENOGA

----------

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

STOCKHOLM - Švedski Vrhovni sud odlučuje o žalbi Mihajla Mihajlovića, osuđenog ubojice švedske ministrice vanjskih poslova Ane Lindh.

WASHINGTON - Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage na putu po južnoj Aziji i Bliskom istoku. Očekuje se da će u srijedu posjetiti New Delhi gdje će razgovarati o borbi protiv terorizma, bilateralnim odnosima te indijsko-pakistanskim odnosima i problemu Kašmira.

MADRID - U posjet Španjolskoj dolazi glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa.

ČETVRTAK, 11. STUDENOGA

----------

DEN HAAG - Statusna konferencija u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastat će se u Bijeloj kući s britanskim premijerom Tonyjem Blaireom (do 12. studenoga).

DEN HAAG - Summit Rusije i Europske unije, na kojem će sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

RIO DE JAINERO - Posjetom Brazilu, kineski predsjednik Hu Jintao počinje južnoameričku turneju, tijekom koje će još posjetiti Argentinu, Čile i Kubu.

PETAK, 12. STUDENOGA

----------

NIKOZIJA - Posjet Cipru grčkog premijera Kostasa Karamanlisa.

PRAG - Drugi krug izbora za Senat, gornji dom češkog parlamenta.

BAGDAD - Istječe mandat portugalskom vojnom kontigentu u Iraku.

SUBOTA, 13. STUDENOGA

----------

Za subotu, 13. studenoga, nema najavljenih događaja.

NEDJELJA, 14. STUDENOGA

----------

NEW YORK - U posjet Sjedinjenim Državama stiže njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

MADRID - Zabranjena baskijska separatistička organizacija Batasuna predstavit će prijedlog rješenja sukoba u španjolskoj pokrajini Baskiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙