FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KINA: VUKELIĆ S POTPREDSJEDNIKOM VLADE I MINISTROM TRGOVINE

ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Drugog dana službenog posjeta NRKini, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelićsusreo se u utorak u Pekingu s potpredsjednikom kineske vlade TangomJiaxuanom a tijekom susreta opetovano je istaknuta obostrana želja zaunapređenjem bilateralne gospodarske suradnje pri čemu robna razmjenačini važan segment uzajamnih odnosa.
ZAGREB, 9. studenog 2004. (Hina) - Drugog dana službenog posjeta NR Kini, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić susreo se u utorak u Pekingu s potpredsjednikom kineske vlade Tangom Jiaxuanom a tijekom susreta opetovano je istaknuta obostrana želja za unapređenjem bilateralne gospodarske suradnje pri čemu robna razmjena čini važan segment uzajamnih odnosa.

Kako je priopćilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, ministar Vukelić istaknuo je da je zamjetan veliki deficit u robnoj razmjeni na hrvatskoj strani, te je zatražio potporu kineske vlade u nastojanju hrvatskih gospodarstvenika da pronađu svoje mjesto za robe i usluge na velikome kineskom tržištu.

"Korištenje kapaciteta luka Rijeka i Ploče, koje su dobro povezane sa zemljama regije, tradicionalno iskustvo hrvatskih tvrtki na području infrastrukturalnih i energetskih projekata, mogu dodatno unaprijediti gospodarsku suradnju dviju zemalja", istaknuo je ministar Vukelić.

Obzirom na veličinu Kine, ministar Vukelić iskazao je interes za jačanjem suradnje gradova i regionalne suradnje, a koja se već odvija primjerice između Zagreba i Šangaja, te Primorsko-goranske županije i kineske pokrajine Liaoning.

Potpredsjednik Tang podupro je hrvatskog ministra i obećao dati potporu vlade hrvatskim prijedlozima. Pri tome je istaknuo kako kineska vlada pridaje veliki značaj sveukupnim odnosima s Hrvatskom, o čemu svjedoči i 12-godišnjica diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Potpredsjednik Tang također je iskazao zadovoljstvo skorim posjetom hrvatskog premijera Ive Sanadera NR Kini.

U poslijepodnevnim satima održan je središnji sastanak službenog posjeta hrvatskog izaslanstva predvođenog ministrom Vukelićem s ministrom trgovine NR Kine Bo Xilaijem.

Tom prilikom ministar Vukelić rezimirao je rezultate sastanka tijekom dva dana boravka u Pekingu i VIII. sjednicu Mješovitog hrvatsko-kineskog gospodarskog odbora te je opetovano istaknuo kako će hrvatska Vlada dodatno poticati nastup hrvatskih tvrtki za ulazak na kinesko tržište.

Ministar trgovine obećao je osobno se zauzeti pri pronalaženju odgovarajućih kineskih partnera, a posjet premijera Sanadera bit će dobra prilika za konkretizaciju usaglašenih projekata, istaknuo je kineski ministar a također je ocijenio Vukelićev prijedlog jačanja regionalne suradnje dobrim i korisnim.

Hrvatsko izaslanstvo će službeni posjet Kini nastavi u Šangaju, gdje će razgovarati s predsjednikom Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine Šangaja i s upravom grada Šangaja, dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙