FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još mjesec dana za prijavu nakladnika i distributera tiska

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Mjesec dana prije isteka roka zaupis svih izdavača i distributera tiska u prvi jedinstven Upisnik,Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) prijavljena su 152 novinskaizdanja te tri distributerske tvrtke, doznaje se u HGK.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Mjesec dana prije isteka roka za upis svih izdavača i distributera tiska u prvi jedinstven Upisnik, Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) prijavljena su 152 novinska izdanja te tri distributerske tvrtke, doznaje se u HGK.

Osnivanje prvog Upisnika HGK o izdavanju i distribuciji tiska predviđeno je Zakonom o medijima, koji je stupio na snagu 18. svibnja ove godine. Sve izdavače i distributere Zakon obvezuje na prijavu u Upisnik najkasnije šest mjeseci od stupanja Zakona na snagu, predviđajući u protivnom novčanu kaznu i do 50 tisuća kuna.

Do 20. listopada, odnosno oko mjesec dana prije zakonom predviđenog roka za prijavu, 83 nakladnika prijavila su tiskanje 152 razna novinska izdanja. U Upisnik su se prijavile i tri distributerske tvrtke, od kojih se dvije pojavljuju i kao izdavači.

U formularu za prijavu izdavač uz podatke poput naziva tvrtke, njena sjedišta, imena nakladnika i odgovorne osobe te vlasničke strukture, mora navesti i planiranu nakladu svoje tiskovine.

Od dnevnih novina najveću planiranu prosječnu nakladu najavio je Večernji list, 165 tisuća primjeraka. Slijedi Jutarnji list s planiranih 106 tisuća primjeraka, Slobodna Dalmacija s 80 tisuća, dok su po 50 tisuća primjeraka prijavili Novi list i Sportske novosti.

Nekada najtiražniji hrvatski dnevnik Vjesnik, koji se u bivšoj državi svakodnevno prodavao u više od 100 tisuća komada, u Upisnik je prijavio planiranu nakladu od 18 tisuća primjeraka.

Među tjednicima najveću su nakladu, od dosada upisanih, prijavili časopisi Glorija (100 tisuća) i Tena (60 tisuća), a treće mjesto zauzima politički magazin Globus, koji izdavač planira tiskati u 51 tisuću primjeraka.

Nakladu veću od 50 tisuća primjeraka prijavili su i mjesečnici OK, Teen, Moja sudbina i Moja tajna.

Prijavi u kojoj, među ostalim, trebaju biti naznačeni jezik, pismo i periodičnost izdanja nakladnik mora priložiti izvadak iz sudskog registra. Taj izvadak moraju priložiti i distributeri, čija prijava također treba sadržavati naziv tvrtke i njeno sjedište te ime odgovorne osobe.

U HGK se doznaje da su se nakon početka vođenja Upisnika, 1. lipnja, pojavila neka otvorena pitanja vezana uz obvezu upisa koja bi trebali riješiti u Ministarstvu kulture, nadležnom za provedbu Zakona o medijima. Nejasno je, primjerice, trebaju li se u Upisnik prijaviti i časopisi isključivo kulturnih, obrazovnih i znanstvenih sadržaja, glasila udruga te besplatni časopisi koji objavljuju plaćene oglase. Sličan problem prisutan je i s tvrtkama koje na hrvatskom tržištu distribuiraju strane novine i časopise.

Prema odredbama Zakona o medijima tisak su novine i druga povremena izdanja koja izlaze u razmacima od najviše šest mjeseci, a u nakladi većoj od 500 primjeraka. Tiskano djelo koje izlazi povremeno u nakladi manjoj od 500 primjeraka također se smatra tiskom ako je namijenjeno raspačavanju.

Osim samog upisa, nakladnici su po Zakonu dužni svake godine do kraja siječnja HGK dostaviti podatke o vlasničkoj strukturi, a do kraja travnja izvješća o poslovanju. (Hina) xam yso

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙