FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEOGRAD: REAKCIJE NA "SLUČAJ GUROVIĆ"

BEOGRAD: REAKCIJE NA "SLUČAJ GUROVIĆ"Beograd,15. studenoga(Hina) - Odluka hrvatskog ministarstva vanjskihposlova da prema zakonu o zabrani isticanja fašističkih simbolakošarkašu beogradskog Partizana Milanu Guroviću zabrani ulazak uHrvatsku zbog tetovaže četničkog generala Draže Mihailovića na ramenuizazvala je tijekom vikenda i u ponedjeljak mnogobrojne reakcije usrbijanskim sportskim i političkim krugovima.
Beograd,15. studenoga(Hina) - Odluka hrvatskog ministarstva vanjskih poslova da prema zakonu o zabrani isticanja fašističkih simbola košarkašu beogradskog Partizana Milanu Guroviću zabrani ulazak u Hrvatsku zbog tetovaže četničkog generala Draže Mihailovića na ramenu izazvala je tijekom vikenda i u ponedjeljak mnogobrojne reakcije u srbijanskim sportskim i političkim krugovima.

Beogradski "Blic" je ponedjeljak "slučaju Gurović" posvetio cijelu stranicu, navodeći da su srbijanski premijer Vojislav Koštunica i novi srbijanski ministar prosvjete i sporta Slobodan Vuksanović izrazili iznenađenje takvom odlukom hrvatskih vlasti. Po Koštunici, ona" otvara probleme na sportskom polju, koje inače ne bi trebalo biti sporno".

Vuksanović, pak, smatra da je "takva odluka besmislena u demokratskim društvima i demokratskoj Europi u koju i Hrvatska i Srbija žele ući. U takvoj Europi je dopušteno svakome nositi na ruci svoju ikonografiju". Novom je ministru posebice nelogično "što je Guroviću zabranjen ulazak u Hrvatsku zbog tetovaže s likom generala Draže, jer on kao povijesna ličnost nema veze s Hrvatima, a ideološke kontroverze može izazvati samo među Srbima".

Vuksanović je čak najavio da bi "slučaj Gurović" mogao biti tema današnjih susreta koje će hrvatski premijer imati tijekom službenog posjeta Beogradu.

Najoštrija je bila beogradska BK televizija koja je u svom komentaru pozvala sam državni vrh da se očituje o "slučaju Gurović", kao što je to učinjeno kada je "episkopu banatskom Irineju bio u crkvenoj odori zabranjen ulazak u Makedoniju".

BK televizija je također pozvala i upozorila ministara vanjskih poslova SCG Vuka Draškovića, "poštivatelja ravnogorskog četničkog pokreta generala Draže Mihailovića, da o tom slučaju ne šuti".

Ista televizija reakciju ravnatelja Uprave za sport srbijanske vlade Aleksandra Šoštara, koji je izrazio "žaljenje i iznenađenje odlukom hrvatskih vlasti", naziva "protokolarnom i blijedom". BK televizija u svojem komentaru uopće nije spomenula hrvatski zakon na osnovi kojega je donesena odluka o zabrani ulaska Guroviću u državu.

Jedan od poznatih srbijanskih političara, bivši potpredsjednik vlade premijera Zorana Đinđića, i sveučilišni profesor Žarko Korać je na beogradskoj televiziji B 92 podržao odluku hrvatskih vlasti.

(Hina) xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙