FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BROJNI DRŽAVNICI NA POSLJEDNJEM ISPRAĆAJU ARAFATA U KAIRU

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Ceremonija posljednjeg ispraćajapreminulog palestinskog predsjednika Jasera Arafata bit će održana upetak u Kairu, a brojni svjetski čelnici već su najavili svoj dolazaku egipatski glavni grad kako bi odali počast dugogodišnjem vođipalestinskog naroda.
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Ceremonija posljednjeg ispraćaja preminulog palestinskog predsjednika Jasera Arafata bit će održana u petak u Kairu, a brojni svjetski čelnici već su najavili svoj dolazak u egipatski glavni grad kako bi odali počast dugogodišnjem vođi palestinskog naroda.

Hrvatsku će na posljednjem ispraćaju palestinskog čelnika predstavljati ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Zemlje Europske unije uglavnom će predstavljati ministri vanjskih poslova. U ime EU-a u Kairo će otputovati nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, koji će ujedno predstavljati i svoju zemlju, budući da Nizozemska trenutačno predsjeda EU-om. U ime EU-a, od Arafata će se oprostiti i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, a u ime Europske komisije europski povjerenik i bivši belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel.

U glavni grad Egipta otputovat će i ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Grčke, Irske, Norveške, Portugala, Češke, Finske, Španjolske, Slovenije, Švicarske i Danske.

Švedska na posljednji ispraćaj šalje premijera Goerana Perssona, a Kina zamjenika premijera Hui Liangyua.

Na ceremoniji u Kairu bit će nazočan i jordanski kralj Abdulah, predsjednici Jemena, Alžira, Indonezije, Južnoafričke Republike, Senegala i Tunisa.

Rusija, jedna od supokroviteljica mirovnog procesa na Bliskom istoku, na posljednji ispraćaj Jasera Arafata šalje predsjednika Donjeg doma ruskog parlamenta Borisa Grizlova i bivšeg premijera Jevgenija Primakova.

Washington će sa svoje strane u Kairo poslati pomoćnika državnog tajnika Nicholasa Burnsa.

"Službena, vojna i ograničena" ceremonija trebala bi, prema egipatskim izvorima, biti kratka ali svečana.

Egipat će se pobrinuti za vrlo stroge sigurnosne mjere, a mjesta na kojima će se odvijati ceremonija posljednjeg ispraćaja - zračna luka i obližnja džamija - stavljene su pod ovlasti egipatske vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙