FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP PRIKUPLJA UZORKE KRVI RADI IDENTIFIKACIJE NESTALIH

SARAJEVO,12. studenog(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestaleosobe (ICMP) priopćilo je u petak kako je od lipnja ove godineprikupljeno više od 3700 uzoraka krvi srodnika osoba nestalih u ratnimsukobima na području bivše Jugoslavije koji će se usporediti suzorcima DNK iz tijela pronađenih tijekom ekshumacije.
SARAJEVO,12. studenog(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) priopćilo je u petak kako je od lipnja ove godine prikupljeno više od 3700 uzoraka krvi srodnika osoba nestalih u ratnim sukobima na području bivše Jugoslavije koji će se usporediti s uzorcima DNK iz tijela pronađenih tijekom ekshumacije.

U priopćenju ICMP-a koje je objavljeno u Sarajevu navodi se kako je prva faza ovogodišnje akcije prikupljanja uzoraka krvi iz kojih se izdvaja DNK profil provedena tijekom lipnja na području Balkana te u Njemačkoj, Austriji i Švedskoj.

U drugoj fazi koja je u tijeku i provodi se u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Švicarskoj prikupljen je još 1771 uzorak.

"Prikupili smo više uzoraka krvi nego što smo očekivali što znači da smo otvorili nove slučajeve (traganja za nestalima)", izjavio je Adnan Rizvić, zamjenik direktora ICMP-ova odjela forenzičkih znanosti.

ICMP je dosad uspio prikupiti gotovo 65 tisuća uzoraka krvi od članova obitelji oko 25 tisuća nestalih na području bivše Jugoslavije.

Završna faza akcije bit će pokrenuta 20. studenog u Hrvatskoj.

ICMP je dosadašnjom usporedbom uzoraka DNK dobivenih od srodnika nestalih i iz kostiju ekshumiranih žrtava uspio utvrditi identitet i sudbinu šest tisuća ubijenih tijekom ratnih sukoba.

Identifikacija posmrtnih ostataka uz pomoć DNK analize smatra se najpouzdanijom postojećom metodom koja se pokazala točnom u 99,95 posto slučajeva potrage.

Kada se utvrdi podudarnost DNK uzoraka takvi slučajevi prosljeđuju se patolozima radi dodatne potvrde prije predaje pronađenih tijela članovima obitelji nestalih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙