FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILIJUN EURA IZ NIZOZEMSKE ZA NASTAVAK TRAGANJA ZA NESTALIMA

SARAJEVO,2. studenog 2004.(Hina) - Vlada Nizozemske darovala je milijuneura Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP) što ćeosigurati nastavak napora usmjerenih na otkrivanje sudbine više tisućanestalih tijekom rata na području bivše Jugoslavije, priopćeno je uutorak iz sjedišta ICMP-ja u Sarajevu.
SARAJEVO,2. studenog 2004.(Hina) - Vlada Nizozemske darovala je milijun eura Međunarodnom povjerenstvu za nestale osobe (ICMP) što će osigurati nastavak napora usmjerenih na otkrivanje sudbine više tisuća nestalih tijekom rata na području bivše Jugoslavije, priopćeno je u utorak iz sjedišta ICMP-ja u Sarajevu.

U priopćenju se podsjeća kako je Nizozemska drugi najveći donator ICMP čiji rad također finaniraju brojne druge europske zemlje te Sjedinjene Države.

Voditeljica ureda ICMP u Sarajevu Kathryne Bomberger izjavila je kako će ova donacija osigurati ne samo nastavak procesa identifikacije posmrtnih ostataka pronađenih nakon rata nego i rad s obiteljima nestalih te pomoć vladama zemalja regije u razvijanju vlastite politike i sustava rješavanja problema nestalih.

ICMP su 1996. godine utemeljile države-članice tadašnje skupine G-7 razvijenih zemalja s temeljnom zadaćom pribavljanja informacija o nestalima te pomoći vladama zemalja bivše Jugoslavije da ubrzaju proces ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka.

ICMP pomaže pri identificiranju pronađenih tijela korištenjem najpouzdanije metode temeljenog na usporedbi uzoraka DNK živih srodnika s onima ekshumiranih žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙