FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRIKUPLJENI DNK PROFILI ZA 10 TISUĆA NESTALIH

SARAJEVO,27. listopada 2004.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo zanestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, objavilo je usrijedu kako su dosad prikupljeni DNK profili za približno 10 tisućanestalih osoba, što je trećina ukupnog broja nestalih na područjucijele bivše Jugoslavije.
SARAJEVO,27. listopada 2004.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, objavilo je u srijedu kako su dosad prikupljeni DNK profili za približno 10 tisuća nestalih osoba, što je trećina ukupnog broja nestalih na području cijele bivše Jugoslavije.

Predstavnici ICMP-a uzeli su uzorke krvi 64 tisuće članova obitelji osoba koje su nestale tijekom proteklih ratova na tom području, što bi uz pomoć DNK analize trebalo osigurati identifikaciju 25 tisuća nestalih.

ICMP je jedina organizacija na svijetu koja se koristi DNK profilima u identifikaciji nestalih i to uz pouzdanost od 99,95 posto.

Izvješća o podudarnosti DNK uzroka napravljena su za približno 6000 nestalih osoba.

Takva se izvješća šalju patolozima koji daju konačnu i službenu potvrdu o identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka i to kombiniranjem rezultata DNK analiza i prikupljenih ante mortem podataka poput otisaka zuba, povijesti bolesti ili odjeće.

Direktor odjela za forezničke studije pri ICMP-u Mark Skinner izjavio je kako su izvješća o podudarnosti DNK iznimno olakšala posao patolozima. Kao primjer je naveo Srebrenicu gdje je prije primjene ove metode identificirano samo 151 tijelo.

"Sada se, samo u slučaju Srebrenice, svake godine uz pomoć DNK analize obavi 500 identifikacija", kazao je Skinner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙