FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opatija: Zaključci s regionalne konferencije o nestalim osobama

OPATIJA, 31. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska, BiH te Srbija i CrnaGora trebale bi pitanje nestalih osoba prihvatiti kao vrlo važno itakvim ga predstaviti međunarodnoj zajednici pri traženju pomoći unjegovu rješavanju bilateralnim razgovorima i razgovorima o konkretnimrješenjima, zaključak je trodnevne Međunarodne regionalne konferencijeo nestalim osobama koja je danas završila u Opatiji.
OPATIJA, 31. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska, BiH te Srbija i Crna Gora trebale bi pitanje nestalih osoba prihvatiti kao vrlo važno i takvim ga predstaviti međunarodnoj zajednici pri traženju pomoći u njegovu rješavanju bilateralnim razgovorima i razgovorima o konkretnim rješenjima, zaključak je trodnevne Međunarodne regionalne konferencije o nestalim osobama koja je danas završila u Opatiji.

Konferenciju pod nazivom "Možemo i moramo do istine" organizirao je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja uz potporu Međunarodnoga crvenog križa (ICRC), hrvatske Vlade, Ministarstva znanosti te Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a održana je pod pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor. Na konferenciji je sudjelovalo oko 100 predstavnika udruga iz Hrvatske, SiCG, BiH, zatim promatrači iz Makedonije i s Kosova, te međunarodni predstavnici i predstavnici vladinih i nevladinih udruga.

U zaključcima s konferencije istaknuto je da je potrebno poboljšati odnose udruga zatočenih i nestalih i institucija vlasti, te učinkovitije i brže raditi na traganju za nestalim osobama, njihovoj ekshumaciji i identifikaciji, a sve ratne zločine procesuirati.

Najoštrije se osuđuje premještanje pojedinačnih i masovnih grobnica kako bi se prikrio zločin, te se zahtijeva stroga kazna za one koji to čine.

Istaknuta je potreba objektivnog informiranja ICMP-a, ICRC-a i drugih međunarodnih organizacija kao partnera u postupku, a bez primjesa politike kao posljedice određenih pritisaka.

Za područje BiH potrebno je izraditi jedinstvenu bazu podataka i omogućiti veću protočnost i dostupnost informacija od svih sudionika u traganju za nestalim osobama i njihovoj identifikaciji, primjerice, boljom razmjenom podataka među laboratorijima u regiji.

Sudionici konferencije zatražit će od ICRC-a da liberalizira propise pri podnošenju zahtjeva za traženje nestalih osoba jer u mnogim slučajevima u kojima su stradale cijele obitelji i sela nema osoba koje bi, po sadašnjim propisima, podnijele takav zahtjev.

Poduprt je prijedlog Hrvatskoga crvenog križa da se izradi dodatni protokol Ženevskih konvencija koji bi omogućio stalnu nazočnost neutralnih promatrača na mjestima na kojima su u ratu ljudi bili zarobljeni, te u zarobljeničkim centrima.

Dogovoreno je da se za cijelu regiju izradi jedinstven spot o nestalim osobama, te da se istodobno prikaže u svim zemljama koje tragaju za nestalima.

Tijekom konferencije, među ostalim, izneseni su podaci Vladine komisije za zatočene i nestale prema kojima se u Hrvatskoj još traga za 1184 osobe. Dosad je u Hrvatskoj otkriveno 140 masovnih grobnica i oko 1200 pojedinačnih grobnica s 3996 žrtava, od kojih je veći dio identificiran. Prema procjenama, u svim državama nastalim na području bivše Jugoslavije ima oko 30.000 nestalih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙