FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro sajam "Nordijski dani u Hrvatskoj"

ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Prvi specijalizirani konferencijskisajam o prehrambenoj i procesnoj industriji "Nordijski dani uHrvatskoj", na kojem će četiri nordijske zemlje hrvatskim tvrtkamapredstaviti svoju prehrambenu industriju i moguće oblike suradnje,održat će se u Zagrebu od 22. do 23. studenoga, najavljeno je nadanašnjoj konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) iveleposlanstava nordijskih zemalja u Hrvatskoj
ZAGREB, 11. studenog 2004. (Hina) - Prvi specijalizirani konferencijski sajam o prehrambenoj i procesnoj industriji "Nordijski dani u Hrvatskoj", na kojem će četiri nordijske zemlje hrvatskim tvrtkama predstaviti svoju prehrambenu industriju i moguće oblike suradnje, održat će se u Zagrebu od 22. do 23. studenoga, najavljeno je na današnjoj konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i veleposlanstava nordijskih zemalja u Hrvatskoj

Riječ je o prvom specijaliziranom hrvatsko-nordijskom sajmu na kojem će biti predstavljena ponuda ali i moguća suradnja hrvatskih, švedskih, danskih, norveških i finskih gospodarstvenika s područja poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Direktor Udruga poljoprivrede i trgovine pri HUP-u Stipan Bilić naglasio je da je cilj inicijative kroz konkretan poslovni razgovor približiti gospodarstva nordijskih zemalja hrvatskim tvrtkama, kako bi shvatile način poslovanja u tim zemljama, te dobile uvid u njihove tehnološke procese.

Bilić ističe da na području hrane postoji velika mogućnost za suradnju, koja dosad nije bila velika, zbog zemljopisne udaljenosti. No, dosta hrvatskih i nordijskih poljoprivrednih proizvoda je komplementarno i nisu konkurencija jedni drugima, jer je riječ o različitim proizvodima.

Veleposlanici četiri nordijske zemlje izrazili su uvjerenje da suradnju ipak neće biti moguće ostvariti u izvozu prehrambenih proizvoda nordijskih zemalja u Hrvatsku zbog udaljenosti, već više mogućnosti za suradnju u prijenosu tehnologija i znanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, posebice proizvodnji organske i hrane za poboljšanje zdravlja.

Naveli su i neke projekte i dosad ostvarene oblike suradnje, poput one Lure i finske tvrtke Valio, čija je tehnologija proizvodnja mliječne kulturu LGG u Lurinim proizvodima, te projekta norveškog Ministarstva vanjskih poslova razvoja poljoprivredne proizvodnje u istočnoj Slavoniji u kojem sudjeluje 2.000 poljoprivrednika. Taj će program krenuti uskoro i u Sisačko-moslavačkoj županiji, najavljeno je.

Na sajmu će sudjelovati 33 nordijske prehrambeno-procesne tvrtke, dok se do jučer prijavilo 79 hrvatskih tvrtki, kazano je.

Vanjskotrgovinska razmjena između Hrvatske i nordijskih zemalja lani je iznosila više od 570 milijuna dolara, od čega se na uvoz i izvoz hrane odnosi manje od 9 posto ukupne razmjene. Naime, lani je hrvatski izvoz hrane u te zemlje bio 4,4 milijuna američkih dolara, dok je nordijski izvoz hrane u Hrvatsku bio 41 milijun dolara, od čega je 70 posto te vrijednosti ostvarila Danska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙