FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast američkih kamatnih stopa blago snizio cijene dionica

NEW YORK, 11. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicau srijedu su neznatno pale kako je američka središnja banka Fedodlučila podići kamatne stope, a cijene nafte su ponovno ojačale.
NEW YORK, 11. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u srijedu su neznatno pale kako je američka središnja banka Fed odlučila podići kamatne stope, a cijene nafte su ponovno ojačale.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks oslabio je blagih 0,01 posto, na 10.385 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,4 posto, na 2.034 boda.

Fed je u srijedu odlučio podići ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na dva posto. Priopćio je i da će njihovo daljnje povećanje vjerojatno i dalje biti umjereno, što je ulagače navelo na zaključak da se iduće podizanje kamatnih stopa treba očekivati već u prosincu.

"Fed je učinio točno ono što su tržišni sudionici očekivali", rekao je Larry Wachtel, analitičar Wachovia Securitesa.

Međutim, ono što je ponešto pokvarilo raspoloženje na tržištu jest novi skok cijena nafte, nakon što je američka vlada objavila pad komercijalnih zaliha goriva. Barel nafte poskupio je 1,5 dolara, na 48,86 dolara za barel. Visoke cijene nafte narušavaju korporativne profite i ograničavaju osobnu potrošnju.

Najviše su korigirane cijene tehnoloških dionica, pri čemu je po gubicima predvodila dionica Cisco Systemsa, koji je u svojim procjenama poslovanja izrazio zabrinutost u pogledu tempa IT potrošnje. Oslabile su i dionice proizvođača poluvodiča, u prosjeku za 2,4 posto, kako je Morgan Stanley snizio svoje procjene prihoda i zarade toga sektora u 2005.

U očekivanju nižih cijena nafte jučer su na europskim burzama indeksi završili poslovanje s dobicima, iako su cijene dionica pod pritiskom zbog rekordnog tečaja eura prema dolaru. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 4.734 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 4.089 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙