FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta i dobitci na Wall Streetu ojačali europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 5. studenog 2004. (Hina) -
LONDON/FRANKFURT, 5. studenog 2004. (Hina) -

LONDON, FRANKFURT, Reuters - Cijene europskih dionica u petak su porasle pod utjecajem golemih dobitaka ostvarenih na američkom Wall Streetu nakon reizbora predsjednika Georga W. Busha, te pada cijena nafte na najniže razine u zadnjih pet tjedana.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,3 posto, na 4.743 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od gotovo 0,9 posto, dosegnuvši 4.075 bodova.

Osim snažnog rasta cijena dionica na američkim burzama nakon pobjede predsjednika Busha na izborima, razlozi današnjeg jačanja dionica europskih kompanija su i oštar pad cijena nafte. Njihov pad ispod 49 dolara za barel na američkom tržištu potaknuo je rast cijena dionica zrakoplovnih kompanija, velikih potrošača goriva, predvođenih British Airwaysom, čije su dionice ojačale četiri posto. Na dobitku su bile i dionice Lufthanse, od dva posto.

"Cijene nafte oštro su se spustile uslijed špekulacija da strahovi oko nedostatnosti ponude polako sada blijede, što bi zajedno s dobitcima na Wall Streetu trebalo dati poticaja europskim tržištima dionica", kazao je Matthew Buckland, trgovac pri CMC Group.

Od dobitnika se još ističe tehnološki sektor, predvođen finskim proizvođačem mobitela Nokijom, čije su dionice ojačale 2,1 posto.

Ulagači su zasad zanemarili daljnje slabljenje tečaja dolara, koji se drži nadomak rekordno niske razine prema euru. U središtu pozornosti sada se nalaze najnoviji podaci o zaposlenosti u SAD-u, budući su izvješća kompanija o tromjesečnim poslovnim rezultatima uzela predah. Usporavanje rasta broja zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu izaziva zabrinutosti glede snage i održivosti oporavka u SAD-u.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je nešto više od jedan posto, na 11.061 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙