FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi dobici na američkim burzama unatoč zaoštravanju kineske monetarne politike

NEW YORK, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Niže cijene naftenadoknadile su na američkim burzama u četvrtak utjecaj podizanjakamatnih stopa u Kini po prvi puta u proteklih 10 godina, što jerezultiralo nastavljenim blagim porastom cijena blue-chip dionica.
NEW YORK, 29. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Niže cijene nafte nadoknadile su na američkim burzama u četvrtak utjecaj podizanja kamatnih stopa u Kini po prvi puta u proteklih 10 godina, što je rezultiralo nastavljenim blagim porastom cijena blue-chip dionica.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 10.004 boda. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,3 posto, na 1.975 bodova.

Ulagači su prodavali dionice proizvođača kovina i ostalih sirovina, poput najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, u očekivanju da će više kamatne stope u Kini ohladiti 'boom' potražnje u toj zemlji za robama i prirodnim resursima. U prosjeku su dionice rudarskih kompanija i proizvođača čelika, zlata i obojenih kovina oslabile za 1,66 posto.

No, nastavljeni pad cijena sirove nafte na svjetskim tržištima nastavio je stišavati zabrinutosti oko visokih troškova energenata koji bi mogli 'pojesti' korporativne zarade. To je potaknulo kupovine dionica industrijskih proizvođača. Dionica General Motorsa, najvećeg svjetskog proizvođača vozila, ojačala je gotovo dva posto, dok je logistička kompanija FedEx ostvarila porast cijena dionica za jedan posto.

"Ova reakcija tržišta uglavnom je odgovor na snažne promjene koje su se dogodile prethodnih dana - od tržišta prodaje postali smo tržište kupovina dionica", ocijenio je raspoloženje na tržištu Jack Caffrey, strateg pri JP Morgan Private Banku.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su rasti treći dan uzastopno, potaknute najavom iz naftne kompanije Royal Dutch/Shell da će ujediniti svoju dvostruku vlasničku strukturu. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, pa iznosi 4.642 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.959 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙