FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAGI RAST CIJENA DIONICA PRED NOVA POSLOVNA IZVJEŠĆA

NEW YORK, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagača upogledu objave tromjesečnih korporativnih zarada u ponedjeljak je naameričkim burzama bio narušen skokom cijena nafte na gotovo 54 dolaraza barel, zbog čega su cijene dionica tek neznatno ojačale.
NEW YORK, 12. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagača u pogledu objave tromjesečnih korporativnih zarada u ponedjeljak je na američkim burzama bio narušen skokom cijena nafte na gotovo 54 dolara za barel, zbog čega su cijene dionica tek neznatno ojačale.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim je uvjetima porastao svega 0,3 posto, na 10.081 bod. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,5 posto, te iznosi 1.928 bodova.

Obujam trgovanja bio je slab budući je američko tržište obveznica bilo zatvoreno zbog nacionalnog praznika, a bilo je malo i novih vijesti iz korporacija i gospodarstva. No, ostatak tjedna bit će vrlo buran kako sezona objave poslovnih izvješća kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje dobiva svoj puni zamah. Očekuju se poslovna izvješća većine najvećih korporacija, poput Intela, Yahooa, te Bank of America i Citigroupa.

Optimizam oko snažnog rasta zarada narušio je, međutim, novi skok cijena nafte na američkom tržištu, i to blizu 54 dolara za barel. Nafta poskupljuje uslijed zabrinutosti da bi moglo doći do poremećaja u isporukama na globalnom tržištu . Visoke cijene energije ulagačima zadaju glavobolju jer nagrizaju korporativne dobiti i osobnu potrošnju.

"Skok cijena nafte dovodi u pitanje uzlet cijena dionica pred kraj godine", kazao je David Hagerty, čelnik trgovanja dionicama pri Commerzbank Securitiesu. "Ovo je posljednje tromjesečje u godini i mislim da bi cijene dionica trebale blago rasti do kraja godine. Sve što bi nam trebalo je pad cijena nafte za nekoliko dolara".

Među najvećim dobitnicama bile su cijene Home Depota, vodećeg lanca trgovina opreme za kućanstvo, koje su ojačale gotovo tri posto, na najvišu razinu u protekle dvije godine, budući se očekuje solidni rast prodaja kuća. Ojačale su u prosjeku za dva posto i dionice farmaceutskih kompanija.

Na europskim burzama jučer su se vrijednosti indeksa različito kretale kako je slabost u telekomunikacijskom sektoru, potaknuta viješću da njemačka vlada prodaje dio vlasničkog udjela Deutsche Telekoma, bila više ili manje nadoknađena rastom cijena naftnih dionica. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,3 posto, na 4.685 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je blagih 0,06 posto, na 4.017 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙